Cea mai bună șansă a unei Rusii libere și democratice și a păcii în Europa este înfrângerea în Ucraina. ,,Atât imperiul Romanov, cât și URSS s-au prăbușit în trei zile“
Vladimir Kara-Murza, un jurnalist devenit activist politic, nu a fost doar urât și temut de Kremlin și întemnițat pentru acuzații false, el a fost și otrăvit – de două ori – de aceeași unitate a FSB (Serviciul Federal de Securitate) care-l otrăvise pe Aleksei Navalnîi. Kara-Murza a fost încarcerat într-o celulă siberiană aproape identică cu cea de la Cercul Polar în care Navalnîi a fusese găsit mort, dar el a avut norocul să trăiască și să facă parte din cel mai mare schimb de deținuți între Rusia și Occcident de la Sfârșitul Războilui Rece.
Descrierile lui Vladimir despre gulagul siberian sunt parcă desprinse din „Arhipelagul Gulag“ al lui Aleksandr Soljenițîn și din alte povestiri ale altor scriitori din epoca stalinistă - deși pentru Kara-Murza, care a studiat istoria la Cambridge, aceasta a fost o sursă atât de neîncredere, cât și de consolare, scrie The Guardian care l-a întâlnit pe dizidentul rus la Londra, la ceva timp după eliberare, potrivit ziare.com.
„Sunt istoric, iar unul dintre cele mai mari domenii de studiu a fost întotdeauna disidenții sovietici. Am făcut filme despre asta. Am scris mult despre asta. I-am cunoscut pe mulți dintre acești oameni. Uneori se spune că fiecare istoric visează în subconștient să experimenteze personal domeniul său de studiu. Dacă este adevărat, dorința mi s-a îndeplinit pe deplin.
M-am simțit ca și cum aș fi trăit în interiorul acestor cărți, pentru că este uimitor și șocant și, sincer, foarte trist cum, după toate aceste decenii, nimic nu s-a schimbat. Chiar și cele mai mici detalii despre cum este o celulă de închisoare, cum este organizată plimbarea, cum îți vorbesc gardienii, cum funcționează transportul în închisoare, totul este exact la fel,” spune Kara-Murza.
Cunoașterea sistemului, dobândită din aceste memorii sovietice, a fost cea care i-a permis să supraviețuiască.
„Cunoșteam regulile. Aceste închisori din Siberia sunt cunoscute, chiar și după standardele sistemului rusesc, pentru faptul că au reguli pentru orice, în fiecare minut al fiecărei zile, dar știam, de asemenea, că aveam dreptul la aceste cărți, la biblioteca închisorii, așa că trebuiau să mi le dea,” explică dizidentul.
„Eram convins că voi muri în închisoare. Stând aici, acum, cu voi, la câteva sute de metri de Palatul Westminster, pare suprarealist. E prea mult. E prea repede pentru ca mintea umană să proceseze. Urmăresc acest film de la sfârșitul lunii iulie. Este un film minunat, dar încă nu pare real”, subliniază Kara-Murza.
El povestește cum, în timp ce avionul rula pe pista aeroportului Vnukovo, agentul FSB care stătea lângă el i-a spus să se uite pe fereastră pentru că va fi ultima dată când își va vedea țara. „I-am râs în față și i-am spus: „Uite, omule, eu sunt istoric. Nu doar gândesc, nu doar cred, știu că mă voi întoarce acasă și va fi mult mai repede decât îți imaginezi.”
Înțelegerea istoriei de către Kara-Murza stă la baza certitudinii sale că regimul lui Putin se va prăbuși - rapid și fără avertisment.
„Așa se întâmplă lucrurile în Rusia. Atât imperiul Romanov de la începutul secolului XX, cât și regimul sovietic de la sfârșitul secolului XX s-au prăbușit în trei zile. Nu este o metaforă, au fost literalmente trei zile în ambele cazuri”. El crede cu pasiune că cea mai bună șansă a unei Rusii libere și democratice și a păcii în Europa se bazează pe înfrângerea Rusiei în Ucraina.
„Un război de agresiune pierdut” a fost cel mai mare motor de schimbare politică al țării, spune el. Deși, în opinia sa, nu doar poporul rus trebuie să își asume responsabilitatea colectivă, ci și liderii occidentali, care „în toți acești ani au cumpărat gaz de la Putin, l-au invitat la summituri internaționale, i-au întins covoare roșii”.
El crede că adevărul va ieși la iveală. „Tipii ăștia păstrează înregistrări meticuloase. Când va veni sfârșitul - și va veni - arhivele se vor deschide, vom afla despre Trump și Marine Le Pen și despre britanicii voștri”, explică dizidentul rus.
Stând la Londra, centrul de spălare a banilor și a reputației imperiului lui Putin, el râde când jurnalistul de la The Guardian îi menținează că una dintre figurile cele mai notorii ale patronajului politic britanic, Evgheni Lebedev, fiul locotenent-colonelului KGB Aleksander Lebedev, este proprietarul ziarelor Independent și Evening Standard.
„Este tipul care este baron al Siberiei. Ar trebui să-l cunosc. Cred că el mă reprezintă”, răspunde Kara-Murza.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România