Ce urmează după incursiunea-șoc a Ucrainei din Rusia? Un general occidental anunță trei variante surpriză
Incursiunea-fulger a Ucrainei în provincia Kursk a depășit așteptările. Pe 12 august, generalul Oleksandr Syrsky a susținut că forțele sale controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul rus. Generalul australian Mick Ryan susține că există trei variante surpriză privind strategia armatei ucrainene legată de regiunea Kursk, dar numai una singură ar fi cea mai probabilă.
În numai șapte zile ucrainenii au ocupat aproape la fel de mult teritoriu pe cât a reușit Rusia, cu un preț uriaș, de la începutul anului (1.175 de kilometri pătrați). În următoarele zile, probabil că incursiunea va atinge apogeul, pe măsură ce trupele obosesc și liniile de aprovizionare devin întinse, potrivit The Economist.
Întrebarea cheie este dacă Ucraina poate menține câștigurile pe termen scurt în avantaj strategic de durată. Forțele ucrainene au preluat controlul asupra unei părți din regiunea Kursk după multe luni în care au stat în defensivă, notează Konrad Muzyka, un analist militar la Rochan Consulting.
Ucraina a menținut o poziție puternică pe front și a reușit să surprindă inamicul, la fel cum a făcut ofensiva generalului Syrsky împotriva forțelor ruse din Harkov în urmă cu aproape doi ani. Ucraina crede că a demonstrat că, departe de a fi înghețată, linia frontului conflictului este fluidă, ceea ce poate schimba calculul Rusiei și al Occidentului în orice negocieri viitoare.
Ce face Ucraina în continuare? Avansul s-a întâmplat atât de repede, iar rușii au răspuns atât de lent, încât Ucraina ar putea regândi obiectivele. Obiectivele inițiale au fost de a ridica moralul propriului popor și de a oferi o încredere reînnoită susținătorilor occidentali ai Ucrainei că merită mai mult sprijin militar. Ucraina dorea, de asemenea, ca Kremlinul să devieze trupele din prima linie, în special în regiunea Donețk, unde Rusia face progrese de-a lungul unei axe dintre orașele Toretsk, Pokrovsk și Chasiv Yar.
Presupunând că rușii încep să desfășoare forțe mai capabile în zonă, ucrainenii vor avea trei opțiuni, spune Mick Ryan, un general în rezervă și strateg australian.
Abordarea maximalistă ar fi să încerce să mențină controlul asupra teritoriului pe care l-au acaparat – sau chiar să împingă mai departe – pentru a atrage mai multe trupe rusești din Ucraina și a oferi o monedă de schimb în orice negocieri viitoare. Dar acest lucru este riscant, subliniază Ryan. Ar fi greu pentru Ucraina să mențină o acoperire de război electronic și de apărare aeriană chiar și pentru trupele bine înfipte în teritoriul rusesc.
O a doua opțiune ar fi să se retragă la graniță în bună ordine, păstrând trupele și echipamentul pentru încercările de a revendica teritoriul ucrainean anul viitor. Ucraina a demonstrat că poate duce războiul în Rusia și a subminat narațiunea unei victorii rusești inevitabile, care a dezvoltat influență printre aliații mai puțin hotărâți.
O a treia opțiune ar fi să se retragă parțial într-o poziție mai protejată, mai aproape de graniță, care ar necesita mai puține trupe și ar fi mai bine susținută de artilerie și logistică. De asemenea, ar forma o bază pentru alte atacuri, atunci când vor apărea oportunități.
O sursă din comandamentul general al Ucrainei sugerează că aceasta este cea mai probabilă opțiune: o parte din logistică – forțe de inginerie, combustibil, spitale de campanie, alimente și baze de reparații – au fost deja mutate la câțiva kilometri în interiorul graniței ruse.
În ciuda rapoartelor inițiale că Ucraina ar putea încerca să pună mâna pe centrala nucleară Kursk sau alte locuri sensibile, răspunsul aliaților săi a fost surprinzător de pozitiv
Administrația Biden, care s-a opus atacurilor ucrainene cu drone asupra rafinăriilor de petrol rusești și a restricționat utilizarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei, a declarat că operațiunea din Kursk este o utilizare acceptabilă a armamentului american, inclusiv a vehiculelor blindate Stryker. Acum provocarea lui Volodimir Zelenski este să transforme succesul armatei sale de săptămâna trecută în ceva durabil.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați