Ce urmează după incursiunea fulgerătoare a Ucrainei în Rusia: În acest moment, Kievul are o mare dilemă: ,,Este o mare lovitură pentru Putin"
Prima fază a incursiunii ucrainene din Rusia este un real succes și a pus Moscova în dificultate, dar ea nu poate să ascundă problemele cu care se confruntă Kievul în apărarea propriului front. Kievul trebuie să decidă acum dacă va aloca forțe suplimentare în Rusia, lipsind punctele sale defensive din Ucraina de resurse prețioase, arată analizele Wall Street Journal, Financial Times și ISW.
Prin operațiunea îndrăzneață în provincia rusă Kursk, Ucraina a capturat rapid teritorii, stânjenindu-l pe președintele rus Vladimir Putin și ridicând moralul ucrainenilor după un an de război petrecut în special în defensivă. Chiar Rusia a admis luni că ucrainenii au capturat mai bine de 20 de localități în Kursk – deși numărul acestora ar putea fi de fapt mai mare.
Pentru liderii ucraineni, întrebarea este în acest moment dacă merită să pună la bătaie un număr semnificativ mai mare de trupe și echipamente militare, care sunt foarte necesare pe frontul de est al Ucrainei, unde atacurile Rusiei sunt necontenite, scrie Wall Street Journal, citat de Hotnews.
Potrivit estimărilor, în doar câteva zile, forțele Kievului au avansat cel puțin 30 de kilometri de la frontieră, demonstrând propriilor cetățeni, aliaților săi și unui Vladimir Putin aparent iritat că Ucraina este încă în luptă și că poate provoca surprize.
Operațiunea, au observat analiștii, este o mișcare cu miză mare, având în vedere lipsa de personal și de echipamente militare ale Ucrainei pe frontul de est. Și nu toți înțeleg rostul ei.
Comandantul unui batalion ucrainean care luptă în apropierea nodului logistic estic Pokrovsk, unde Rusia și-a accelerat înaintarea în ultimele săptămâni, a subliniat într-o discuție cu Wall Street Journal că pe frontul de est „ar fi foarte mare nevoie de 1.000 de oameni”.
Financial Times a estimat că militari din șase brigăzi iau parte la ofensiva din Kursk, iar un militar ucrainean a declarat pentru AFP sub anonimat că este vorba despre mii de oameni – nu doar o mie, cum estimase Rusia anterior.
Potrivit cotidianului, parașutiștii brigăzii 82 au fost aduși din Harkov, unde rezistau forțelor ruse care au lansat o incursiune transfrontalieră în luna mai. Alți soldați au declarat că au fost redistribuiți de la punctele de conflict din estul regiunii Donețk, inclusiv orașele Ceasiv Iar, Niu-York și Torețk.
Scopul final al operațiunii Kursk rămâne incert. Kievul nu a oferit foarte multe detalii, deși imaginile care au circulat online au fost clare: soldați care ridică steagul ucrainean în mai multe orașe și sate din apropierea frontierei, clipuri cu vehicule militare rusești în flăcări și postări adesea furioase ale bloggerilor de război naționaliști ruși.
Relatările rusești au sugerat că avansul rapid al Ucrainei s-a datorat parțial echipamentelor de război electronic care au întrerupt comunicațiile locale și au ajutat forțele Kievului să pătrundă pe teritoriul rus cu vehicule blindate care se deplasează rapid, sprijinite de drone de atac și sisteme de apărare antiaeriană.
Ucrainenii au povestit pentru Financial Times că au intrat în Rusia precauți dar că spre uimirea lor nu au întâmpinat rezistență reală. După prima surpriză, au continuat să avanseze 5-10 kilometri pe zi și că au început să pregătească poziții defensive și să aștepte sosirea întăririlor trimise de Moscova.
Doar că acestea nu au sosit, sau în orice caz, nu semnificativ. Oficialii ruși au anunțat în repetate rânduri că resping activ forțele ucrainene din zona de frontieră, dar duminică Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a lovit unități ucrainene în sate aflate la aproximativ 32 de kilometri în interiorul Rusiei.
„Este o lovitură pentru Putin”, a declarat un ofițer ucrainean care luptă în zona estică Ceasiv Iar. „Desigur, îmi place să văd că am lovit coloana lor. Dacă va continua zile întregi, voi spune că a fost foarte util”, a spus el, cu referire la coloana de camioane rusești lovite vineri.
The Moscow Times a relatat că incursiunea surpriză a Ucrainei a uimit armata rusă și a venit ca o „palmă în față” pentru președintele Vladimir Putin.
„Șeful era într-o dispoziție proastă. Probabil că nu a mai fost văzut așa de când armata rusă a fost forțată să se retragă din Herson în toamna anului 2022”, a declarat un oficial apropiat Kremlinului.
Evaluarea actuală a SUA este că unul dintre motivele pentru care Ucraina a lansat incursiunea a fost acela de a întrerupe liniile de aprovizionare rusești către frontul de nord din Harkov, unde trupele Moscovei au lansat o incursiune proprie în mai, a declarat un oficial american.
În plus, în timpul incursiunii, Ucraina a luat zeci de prizonieri, pe care îi poate schimba cu deținuții săi aflați în Rusia.
Dincolo de victoriile militare tactice, Ucraina a demonstrat de asemenea că are îndrăzneala și abilitatea de a planifica și lansa în secret o operațiune ofensivă complexă.
„Ei au schimbat complet narațiunea strategică cu acest atac”, a declarat John Nagl, un locotenent-colonel pensionat al armatei americane, care este acum profesor de luptă la Colegiul de război al armatei americane.
Nagl a declarat că logica militară a operațiunii i se pare discutabilă, având în vedere presiunea enormă asupra liniilor defensive ale Ucrainei din alte părți. Dar a sugerat că Ucraina ar putea fi preocupată de transmiterea unui mesaj către SUA, cel mai important susținător al său, înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.
„Ucrainenii vor să atragă atenția asupra acestei incursiuni. Ei spun că ucrainenii încă mai au putere de luptă”, a spus el.
Temerile de escaladare nu au crescut prea mult în interiorul Casei Albe, au declarat consilierii. Se așteaptă ca luptele regionale să semene cu bătăliile din interiorul Ucrainei, oferind Moscovei spațiu pentru a nu reacționa exagerat.
Cu toate acestea, unii oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea că uciderea unor militari ruși pe teritoriul lor l-ar putea determina pe Putin să autorizeze o ripostă feroce, și anume un baraj mare de rachete care să vizeze orașele și infrastructura ucrainene.
Continuarea AICI.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”