12:31:14 22.11.2024
Stiri

Ce urmează după DEMISIA premierului Chicu? Constituționalistul Osmochescu: Președinta Maia Sandu poate face TREI propuneri la funcția de prim-ministru și, dacă sunt respinse, este DIZOLVAT Parlamentul

Actualitate 23.12.2020 12:33 Vizualizări4406 Autor: Ziarul National
Ce urmează după DEMISIA premierului Chicu? Constituționalistul Osmochescu: Președinta Maia Sandu poate face TREI propuneri la funcția de prim-ministru și, dacă sunt respinse, este DIZOLVAT Parlamentul


Premierul Ion Chicu și-a anunțat astăzi demisia, ceea ce înseamnă demisia întregului Guvern. Totuși, același Guvern urmează să administreze problemele curente ale R. Moldova până la învestirea unui alt executiv sau până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Guvernul în exercițiu, condus de același Ion Chicu, nu va putea adopta, în următoarea perioadă, hotărâri obligatorii pentru întreg teritoriul R. Moldova, susține expertul constituționalist Nicolae Osmochescu.

„Dacă își dă premierul demisia, demisionează întreg Guvernul, ceea ce s-a și întâmplat astăzi. Următorul pas este învestirea noului Guvern. Învestirea noului Guvern se face în felul următor: președintele, după consultările cu fracțiunile parlamentare, înaintează o candidatură la funcția de prim-ministru. Regula generală în toată lumea și la noi este că prioritate are candidatul propus de fracțiunea parlamentară care deține majoritatea mandatelor. Noi nu avem acum o fracțiune care deține majoritatea mandatelor și nicio coaliție care să pretindă, în mod oficial, la guvernare. Noi avem o majoritate informală. În acest caz, președintele va propune candidatura la funcția de premier a unei persoane care-și formează echipa, vine în Parlament și își prezintă programul de guvernare. Parlamentul poate învesti Guvernul, care poate purcede la treabă, sau poate respinge candidatura propusă de președinte. În asemenea caz, președintele poate propune din nou o candidatură, poate chiar și pe aceeași. Dacă nici atunci nu se învestește Guvernul, președintele poate veni și a treia oară cu o propunere. Dar dacă nu se învestește de două ori Guvernul, atunci intervine dreptul de dizolvare a Parlamentului de către președinte”, a declarat Nicolae Osmochescu pentru Ziarul NAȚIONAL.

CITIȚI și Premierul Ion Chicu a DEMISIONAT, iar MOȚIUNEA de cenzură a opoziției nu va mai fi discutată în Parlament

Expertul a citat art. 85 din Constituție, potrivit căruia Parlamentul poate fi dizolvat în două cazuri: în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni.

„Președintele R. Moldova, din nou după consultarea fracțiunilor parlamentare, dizolvă Parlamentul. Parlamentul este dizolvat dacă nu acceptă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 45 de zile de la prima propunere a candidaturii la funcția de premier. Alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc nu mai târziu de trei luni de la data dizolvării Parlamentului”, a explicat Nicolae Osmochescu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md