Ce trebuie să marcăm: Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în al Doilea Război Mondial pe 8 mai sau „Victoria în războiul pentru apărarea patriei” pe 9 mai? Dr. hab. Nicolae Enciu: „Victorie confiscată pe nedrept de URSS”
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) „surprindea” recent cu o inițiativă legislativă prin care propunea anularea sărbătorii „Ziua victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru independența patriei” bătută în cuie pentru data de 9 mai în legislația R. Moldova. Totodată, actuala guvernare opta ca cetățenii R. Moldova să marcheze pe 8 mai „Ziua Comemorării și Reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, așa cum se întâmplă în Europa.
Proiectul de lege fusese introdus pe ordinea de zi a ultimelor ședințe ale Parlamentului, dar nu a mai ajuns să fie dezbătut. Marți, 6 iunie, deputatul PAS, Eugeniu Sinchevici, a anunțat că a înregistrat, împreună cu colega sa Natalia Davidovici, un amendament la această inițiativă, care prevede că sărbătoarea de pe 8 mai ar urma să se numească deja „Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.
„Ziua victoriei”, un pas înapoi?
„Capitularea Germaniei în faţa coaliţiei antihitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 şi anume această dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliţiei antihitleriste marchează sfârşitul celui mai sângeros război din istoria omenirii şi această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii. Nimeni nu poate să-şi adjudece principalul merit în câştigarea acelui război, de aceea Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării şi Reconcilierii. Este de datoria noastră să învăţăm lecţiile acelui război şi să nu permitem repetarea lui. În acelaşi amendament, vom stipula că Ziua Victoriei şi Comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial va deveni o zi comemorativă naţională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, și-a argumentat inițiativa Eugeniu Sinchevici.
Citește și: DOC // „Ziua Victoriei”, impusă de URSS, urmează să fie ANULATĂ în R. Moldova. Deputații PAS propun ca pe 8 MAI să fie marcată „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial"
Reacțiile din spațiul public au fost virulente, deputaților din actuala majoritate parlamentară reproșându-li-se faptul că „au cedat” prorușilor pentru care ziua de 9 mai e „sfântă”, că „au făcut un pas înapoi”, că păstrează „ziua victoriei” în denumirea sărbătorii pentru „a împăca și capra, și varza” etc.
Nicolae Enciu, doctor habilitat în istorie, cercetător științific principal la Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, consideră că ziua de 9 mai 1945 reprezintă „o victorie confiscată pe nedrept de URSS în propriul beneficiu”, iar aderarea la Uniunea Europeană presupune, pentru R. Moldova, și „renunțarea fermă și definitivă la o serie de mituri și falsuri cultivate cu insistență de aparatul propagandistic comunist pe întreaga durată a perioadei sovietice, în vederea cultivării memoriei colective a populației în temeiul adevărului istoric și al valorilor europene”.
Germania a capitulat de două ori, la cererea lui Stalin
„Această reevaluare vizează inclusiv și mai ales aprecierea pe baze obiective a semnificației zilelor de 7 - 9 mai 1945, fără de care este imposibilă integrarea Republicii Moldova în spațiul valoric european”, a declarat istoricul pentru Ziarul NAȚIONAL.
Citește și FOTO // „Patria noastră e URSS”. PSRM-ul lui Dodon a adunat zeci de nostalgici în fața Parlamentului, care cer în limba RUSĂ să nu fie anulată marcarea „zilei victoriei” pe 9 mai, care glorifică trecutul sovietic
Potrivit lui Nicolae Enciu, pe 25 aprilie 1945, în condițiile desfășurării operațiunii de cucerire a Berlinului, Armata a 5-a de gardă a Frontului 1 Ucrainean a făcut joncțiunea cu forțele Armatei 1 americane, în regiunea orașului Torgau, pe fluviul Elba. Pe 30 aprilie, în capitala Reich-ului zdrobită sub bombe, Hitler s-a sinucis alături de Eva Braun, desemnându-l pe amiralul Karl Dönitz succesor la putere.
„În situația creată, pe 7 mai 1945, la Marele Cartier General Aliat al lui Dwight Eisenhower stabilit în or. Reims, feldmareșalul A. Jodl a semnat documentele de capitulare a Germaniei. Stalin însă, indignat de faptul că actul de capitulare n-a fost semnat la Berlin, „centrul agresiunii fasciste” aflat sub controlul trupelor sovietice, a cerut germanilor să capituleze încă o dată. În așa mod, cea de-a doua capitulare a avut loc la Berlin, la miezul nopții de 8 spre 9 mai, în fața mareșalului sovietic Gh. K. Jukov. În consecință, guvernul englez și cel american vor considera ziua de 8 mai drept ziua capitulării oficiale a Germaniei, în timp ce pentru sovietici, aceasta va fi ziua de 9 mai”, explică doctorul habilitat în istorie.
Citește și Explicația singurului deputat PAS care NU a votat rezoluția APCE privind retragerea Rusiei din Consiliul Europei
Drept urmare, ziua de 8 mai 1945 – capitularea Germaniei în fața forțelor armate aliate, inclusiv în fața URSS, reprezentată de generalul Ivan Susloparov, semnatar și el al actului capitulării, - a intrat în istorie drept ziua încheierii oficiale a celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, în timp ce 9 mai 1945 – capitularea repetată a Germaniei în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii, Gh. K. Jukov, - este ziua încheierii „Marelui Război pentru apărarea Patriei”, început în zorii zilei de 22 iunie 1941.
„Victorie confiscată pe nedrept de Uniunea Sovietică a lui Stalin”
„Numeroase culegeri de documente originale, studii și sinteze de dată recentă probează cu toată claritatea că 9 mai 1945 este un eveniment post-factum, o victorie confiscată pe nedrept de Uniunea Sovietică a lui Stalin în propriul beneficiu, în scopul devalorizării contribuției comune a alianței antinaziste din anii celui de-al Doilea Război Mondial. Victoria din zilele de 7 - 9 mai 1945 este o victorie comună a Națiunilor Unite și nu o victorie separată a URSS.
Din toate aceste considerente, 8 mai 1945 urmează a fi consemnată drept Ziua încheierii oficiale a celui de-al Doilea Război Mondial în Europa („Ziua Victoriei”), așa cum se procedează în întreaga Uniune Europeană, 9 mai 1945 este ziua încheierii războiului germano-sovietic început la 22 iunie 1941 («День Победы»), iar 9 mai 1950 (Ziua memoriei și reconcilierii) este tradiționala zi a Europei Unite, zi în care a fost făcută publică inițiativa franceză cunoscută mai ales sub numele de „Planul Schuman” – Declarație a ministrului de Externe francez Robert Schuman de reconciliere între Franța și Germania”, ne-a mai spus Nicolae Enciu.
Menționăm că și Ucraina, stat atacat militar de către Federația Rusă, a decis ca în ziua de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei. Astfel, Ucraina s-a aliniat țărilor din Uniunea Europeană şi se va îndepărta de tradiția sovietică pe care până acum o împărtășea cu Rusia de a marca victoria asupra nazismului la 9 mai, eveniment istoric pe care îl va sărbători de acum încolo pe 8 mai.
Îți place să mănânci dulce, picant, sau sărat? Ce tip de personalitate ai, în functie de mâncarea preferată
Netflix NU vrea să știi acest cod! Ce se întâmplă dacă tastezi 10118
Ce alimente și băuturi nu ar trebui să consumi niciodată pe stomacul gol. Cafeaua e cap de listă