Ce trebuie să cunoaştem atunci când lucrăm la calculator. Exerciţii UTILE pentru fiecare
Este bine cunoscut faptul că, odată cu progresul tehnologiilor informaţionale, au apărut şi noi profesii – inginer programator, operator, designer şi multe alte profesii ce implică procesul de ocupaţie la calculator. Totodată, calculatorul a pătruns şi în fiecare familie, cei mai interesaţi fiind copiii. Trebuie însă de menţionat că în acest proces de ocupaţie persistă factorii de risc, care pot influenţa negativ starea de sănătate – suprasolicitarea vederii, poziţie încordată de lungă durată în faţa calculatorului, lucrul monoton etc.
Luându-se în considerare suprasolicitările de ordin neuropsihic, lucrul monoton, poziţia forţată a corpului, modificările fiziologice în organismul operatorilor în timpul muncii, regimul rational de muncă cere o respectare strictă a alternării muncii cu pauze reglementabile. Pentru asigurarea capacităţii optime de muncă şi menţinerea sănătăţii operatorilor şi angajaţilor, cu excepţia pauzei obligatorii la prânz, în decursul zilei de muncă de 8 ore, este necesar de a include suplimentar câteva pauze reglementate.
Cu scopul de a combate suprasolicitările neuropsihice şi a diminua monotonia lucrului, în timpul pauzelor reglementate este necesar de a efectua exerciţii fizice de recuperare.
Vă propunem unele exerciţii fizice pentru combaterea oboselii neuropsihice, neurosensoriale şi fizice (în special a operatorilor şi a persoanelor care sunt antrenate în activitatea zilnică la calculator).
Exerciţiul 1. Îndreptarea ţinutei (p.1) – şezând pe scaun, picioarele se sprijină de podea, mâinile – în şolduri.
- Ducem mâinile la ceafă, cu degetele încleştate, trunchiul se aruncă înapoi, capul – la fel, toţi muşchii se încordează la maxim. Se efectuează inspiraţie adâncă.
- Aplecare uşoară a trunchiului înainte – expiraţie. Exerciţiul se repetă de 4-5 ori în timp moderat.
Exerciţiul 2.
- Şezând pe scaun, îmbrăţişăm umerii cu mâinile, picioarele drepte se sprijină pe podea – inspiraţie.
- Cu mâinile ţinute la tâmple, aplecăm capul în jos, piciorul drept, apoi stâng, îndoit la genunchi, este dus spre cap, încordând muşchii abdomenului – expiraţie. Exerciţiul se repetă de 3-4 ori în timp moderat.
Exerciţiul 3. Aplecarea corpului cu rotaţii. Poziţie initială – mâinile pe umeri, picioarele îndoite la genunchi se sprijină pe podea.
- Aplecarea corpului înainte, cu cotul stâng atingem genunchiul drept – expiraţie.
- Revenire la poziţie initială – expiraţie. Exerciţiul se repetă de 4-5 ori în ritm lent, atringând cu cotul genunchiul stâng şi drept.
Exerciţii pentru ochi
Poziţia iniţială – aşezare comodă, coloana vertebrală dreaptă, ochii deschişi, privirea îndreptată înainte. Exerciţiile se îndeplinesc uşor, fără efort.
Exerciţiul 1. Privirea se îndreaptă la stânga – la dreapta, la drepta – înainte, în sus-înainte, în jos-înainte, fără reţineri în poziţiile îndreptate. Se repetă de 8-10 ori.
Exerciţiul 2. Privirea se îndreaptă pe diagonală: la stânga – în jos – înainte, la dreapta – în jos – înainte, la stânga – în sus – înainte şi treptat, creşte durata de timp în poziţia îndreptată, respiraţia liberă. Se repetă de 8-10 ori.
Exerciţiul 3. Mişcări circulare ale ochilor – până la 10 cercuri în stânga şi în dreapta. La început rapid, treptat se trece la un ritm mai lent.
Vladimir Bugan, medic igienist, Chișinău
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania