Ce ţin ruşii sub lacăt în Arctica. Aşteaptă că preţul să crească iar la 100 de dolari
Imensa cantitate de hidrocarburi pe care Rusia o deţine în zona arctică nu va fi dată în exploatare până când piaţa energiei nu va oferi un preţ avantajos pentru petrol, au anunţat oficialii de la Moscova.
Conform ministrului Energiei, Alexander Novak, preţul barilului de petrol va trebui să se situeze undeva între 70-100 de dolari înainte ca Rusia să dea drumul forajelor în apele arctice, informează Bloomberg.
În acest moment, preţul barilului de petrol se situează la 51 de dolari, dar companiile ruseşti preferă să se bazeze pe rezervele deţinute în zone în care procesul de extracţie se dovedeşte mai puţin costisitor înainte de a desface lacătul rezervelor din zona arctică.
O estimare a analiştilor Morgan Stanley anunţă o revenire a pieţei la nivelul de 70 de dolari per baril abia spre finalul anului 2019, moment în care Moscova pare pregătită să dea drumul forajelor submarine în apele mărilor Barenț şi Kara, după cum susţine oficialul rus.
În această perioadă investiţiile vor fi direcţionate spre sectorul de cercetare în vederea dezvoltării unor noi tehnologii care să reducă costurile de exploatare a zăcămintelor submarine, a mai spus Novak.
În ultimii 10 ani, Rusia a cheltuit aproximativ 100 miliarde dolari pentru proiectele energetice din zona arctică, deţinând şi 60% din rezerva de hidrocarburi prospectată până acum în regiune.
Dar, investiţiile făcute în ultimul deceniu au vizat, în cele mai multe cazuri, zăcăminte aflate la ţărm. „Dată fiind poziţia noastră geografică, operaţiunile din zona arctică nu sunt ceva neobişnuit.
Dacă este să vorbim de zăcămintele de la ţărm din această regiune, cu greu putem spune că exploatarea lor diferă foarte mult de cea a altora din ţară”, a explicat ministrul Energiei din Rusia.
În politica Kremlinului, zăcămintele de petrol şi gaze din zona arctică sunt privite ca o rezervă strategică, regiunea numărând 346 de câmpuri care ar putea fi date în exploatare, inclusiv 19 aflate în largul mării.
Anul trecut, câmpurile aflate în exploatare în această regiune au asigurat 81% din producţia de gaz natural a Rusiei şi 17 procente din cea de petrol. Conform Ministerului Resurselor Naturale de la Moscova, 90% din resursele de hidrocarburi din zona arctică sunt încă neexplorate.
Prăbuşirea preţului petrolului în 2014 şi impunerea regimului de sancţiuni de către SUA şi UE au făcut ca unele proiecte de amploare dezvoltate în parteneriat cu companii petroliere occidentale să stagneze.
Ultima descoperire de anvergură a fost făcută în 2014, când Rosneft şi Exxon Mobil au anunţat găsirea unei rezerve de un miliard de barili de petrol într-un zăcământ din Marea Kara.
Din 2008, guvernul de la Moscova a impus restricţii pentru explorarea şi exploatarea rezervelor de hidrocarburi din apele mărilor arctice pentru companiile private, licenţele fiind acordate strict către Gazprom şi Rosneft, informează agenţia TASS.
O excepţie a fost făcută înainte de 2014 pentru parteneri externi, precum Exxon Mobil, Conocco Philips sau Total, cărora li s-a permis asocierea cu companiile de stat din Rusia în explorarea anumitor zăcăminte submarine din regiune.
Sursa: business24.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2