Ce spune Ambasadorul României la Chișinău despre decizia lui Dodon de a INTERZICE militarilor moldoveni să participe la exerciții peste Prut
Președintele Igor Dodon le-a interzis recent militarilor din R. Moldova să participe la un exercițiu internațional în România, iar când i-au fost solicitate explicații, șeful statului le-a trimis Ambasadorilor SUA și României de la Chișinău un răspuns în care îi îndeamnă să „nu-i ofere lecții”.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu acordat postului „Radio Chișinău”, că scrisorile publicate anterior de presă sunt veridice, dar nu a vrut să comenteze răspunsul lui Igor Dodon, pentru a-și respecta statutul diplomatic.
„Ce pot să vă spun vizează mai degrabă aspecte care țin de atribuțiile și competențele explicite ale unei misiuni diplomatice care, în esență, sunt de informare asupra realităților din țara de reședință, de promovare a obiectivelor României și de reprezentare a României în raport cu autoritățile țării de reședință. Totodată, o ambasadă, oricare ar fi ea, are obligația de a semnala atunci când apar anumite disfuncționalități, de a semnala autorităților țării de reședință aspecte de o astfel de natură. Pe linia cooperării militare, este un fapt cunoscut, există un acord de cooperare semnat între România și Republica Moldova. Prin acordul respectiv trebuie derulate o serie de activități atât în România, cât și pe teritoriul Republicii Moldova și suntem convinși că de pe urma acestor activități de cooperare toate părțile au de câștigat. Prin astfel de activități de cooperare, România nu subminează nicidecum neutralitatea Republicii Moldova, ci, din contra, contribuie la întărirea capacității armatei Republicii Moldova de a face față amenințărilor cu care se confruntă și, de asemenea, contribuie la afirmarea suveranității și neutralității Republicii Moldova”, a declarat Daniel Ioniță.
CITIȚI și INTERVIU // Victor Chirilă: „Dodon poate uita pentru mult timp de vizite oficiale la Washington și București”
Diplomatul a afirmat că relațiile dintre România și R. Moldova rămân „speciale” și „frățești”, iar Bucureștiul susține efortul guvernării de la Chișinău în parcursul european al republicii.
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”
„Din patru de kg de struguri moldovenești, trei pleacă pe piața UE”: Rusia și-a redus de opt ori cota privind importurile de struguri din R. Moldova, devenind insignifiantă