06:24:05 21.01.2025
Stiri

Ce se va întâmpla dacă SUA încetează să finanțeze Ucraina. Consecințele globale

Actualitate 06.10.2023 08:59 Vizualizări1282 Autor: Ziarul National
Ce se va întâmpla dacă SUA încetează să finanțeze Ucraina. Consecințele globale

Politica ajutorului acordat Ucrainei devine, cu siguranță, din ce în ce mai complicată, pe măsură ce sprijinul republican slăbește, neo-izolaționiștii duri îl înlătură pe Președintele Camerei Reprezentanților, iar principalii concurenți la nominalizarea republicană la președinție iau poziții sceptice sau mai proaste în privința ajutorului.

Deci, dacă administrația președintelui Joe Biden este blocată înainte de alegerile de anul viitor, ce se va întâmpla atunci, se întreabă în Bloomberg Gal Brands, profesor emerit la Henry Kissinger School of Advanced International Studies de la Universitatea Johns Hopkins.

În primul rând, desigur, echilibrul pe câmpul de luptă se va schimba semnificativ. Ucraina nu se va preda imediat: însăși existența ei este în joc, iar trupele sale au luptat prea bine pentru a fi zdrobite de hoardele președintelui rus Vladimir Putin. Dar având în vedere cât de dependentă este Ucraina de armele și munițiile furnizate de Pentagon, situația sa va continua să se deterioreze. Într-un astfel de scenariu, nu ar trebui să ne așteptăm la o ofensivă mare în 2024: Ucraina va fi nevoită să se încordeze până la limita posibilităților de a păstra ceea ce are. De asemenea, va deveni mai greu de apărat.

Ucraina va simți lipsuri în apărarea antiaeriană și antirachetă iarna viitoare, deoarece Rusia își intensifică eforturile de arunca în frig populația țării prin distrugerea infrastructurii energetice. Și într-un război în care artileria contează cel mai mult, lipsa acestei capacități poate avea un impact real asupra liniilor frontului – așa cum s-a întâmplat atunci când forțele ucrainene au fost depășite numeric în timpul ofensivei ruse din est, la sfârșitul primăverii și începutul verii anului 2022.

Alte țări occidentale vor încerca să compenseze reducerea ajutorului american. Coreea de Sud, Marea Britanie și multe țări europene au adus deja contribuții importante. Dar chiar dacă aceste țări sunt capabile să ofere Ucrainei mai mulți bani, pur și simplu nu vor avea echipamentul militar de care Kievul are nevoie pentru a supraviețui până în 2025.

În cel mai bun caz, refuzul SUA de a ajuta va lăsa Ucraina într-un impas brutal pe propriul său teritoriu. În cel mai rău caz, va provoca o eroziune treptată, ceea ce va forța Kievul să caute pacea în condiții nefavorabile.

Consecințele psihologice și diplomatice nu vor fi mai puțin devastatoare.

Țările intră în război și fac pace pe baza așteptărilor lor cu privire la viitor. Dacă Putin ajunge la concluzia că se va confrunta cu un sprijin mai mic din partea SUA pentru Kiev în viitor, teoria sa de victorie -- că în cele din urmă poate învinge Ucraina lipsită de susținătorii săi occidentali -- va părea justificată. Va avea și mai puțin stimulent să facă pace.

Ucraina, la rândul ei, se va confrunta cu dovezi fără echivoc că timpul nu este de partea ei. Președintele Volodimir Zelenski se va confrunta cu o alegere clară: să încheie o înțelegere cu Putin sau să continue lupta până când echilibrul resurselor se va schimba în favoarea Rusiei.

Desigur, războiul din Ucraina nu a fost niciodată doar despre Ucraina. Din prima zi, a fost un test de forță între cei care apără și cei care vor să distrugă ordinea internațională existentă. Prin urmare, reducerea sprijinului din partea SUA va avea consecințe globale.

Țările care speră că SUA vor lupta pentru a le proteja de agresiunea chineză vor trebui să țină cont de faptul că Washingtonul nici măcar nu a ajutat o altă țară să se apere împotriva unei Rusii mult mai slabe. Teza care motivează Beijingul și Moscova - că democrațiile sunt în declin, disfuncționale și ușor distrase - va fi confirmată.

Se așteaptă ca Putin și președintele chinez Xi Jinping să valorifice acest lucru în diplomația lor vor spune că americanii i-au lăsat baltă și pe alții.

„Realiștii” din Occident ar putea argumenta că prăbușirea sprijinului SUA pentru Ucraina este o binecuvântare, deoarece îi permite Washingtonului să se concentreze asupra amenințării la adresa Taiwanului. Să lăsăm o clipă deoparte absurditatea strategică a afirmației că cea mai bună modalitate de a reține agresiunea unei mari puteri din Oceanul Pacific este să o permită în Europa. Din punct de vedere politic, este foarte greu de imaginat un scenariu în care SUA să nu-și poată îndeplini angajamentul de a ajuta Ucraina să supraviețuiască unui război adevărat și apoi să treacă la pregătirea pentru un război ipotetic.

Biden și liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, înțeleg acest lucru și de aceea vor să iasă din impas în săptămânile următoare. Republicanii pro-ucraineni din Senat, realizând că votul nu va fi mai ușor anul viitor, vorbesc chiar despre realizarea unor mega-alocărilor pentru Kiev până în noiembrie 2024.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md