Ce se va întâmpla cu râul Nistru: Fără acordul R. Moldova, Ucraina NU poate construi încă șase hidrocentrale pe fluviu
Chișinăul și Kievul se vor adresa în comun Comisiei Europene cu solicitarea de a acorda asistență pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe întreaga lungime a râului Nistru.
Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip astăzi, la ședința Guvernului, după ce a purtat în ultimele zile discuții în acest sens cu responsabili din Ucraina.
Potrivit lui Filip, Ucraina nu poate construi încă șase centrale hidroenergetice pe râul Nistru, în lipsa unui studiu de impact și fără acordul Republicii Moldova.
„Acordăm o atenție sporită și avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întâmpla absolut nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor râului Nistru. Dimpotrivă, vom face absolut totul pentru a-l păstra. Este o bogăție comună, este sursa principală de alimentare cu apă a orașului Chișinău, dar și pentru Odesa, de aceea avem obligația să transmitem și urmașilor noștri un râu curat”, a spu Pavel Filip.
Prim-ministrul a subliniat că, deși se speculează foarte mult pe tema ecosistemului râului Nistru, acesta este o prioritate pe agenda moldo-ucraineană. „Nu am declarat public, dar pe parcursul a doi ani și jumătate deja acest subiect este unul cheie când ne întâlnim cu colegii din Ucraina, există grupuri de lucru și realizări”, a spus Pavel Filip.
Menționăm că Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, componența Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția fluviului Nistru, partea ucraineană desemnându-și anterior reprezentanții săi.
„Această comisie este una foarte importantă și rezultă dintr-o realizare pe care am reușit s-o obținem anul trecut. Este vorba despre ratificarea de către Ucraina a Acordului de la Roma, din anul 2012, în baza căruia a fost creată această Comisie, care va avea posibilitatea să evalueze și să monitorizeze ce se întâmplă pe fluviul Nistru”, a notat Pavel Filip.
Anterior, activiștii din domeniul ecologiei au protestat la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, atenționând că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul