Ce se va întâmpla cu PL, după ce liberalii au BOICOTAT ședința în care s-a votat trecerea la sistemul mixt. Candu a făcut unele PRECIZĂRI
Chiar dacă Partidul Democrat (PD) nu mai are nevoie de voturile Partidului Liberal (PL) și poate forma o nouă majoritate parlamentară formată din 52 de deputați cu popular-europenii și neafiliații, președintele Parlamentului, Andrian Candu, dă asigurări că liberalii rămân, deocamdată, parte a coaliției de guvernare.
„Majoritatea parlamentară există. Majoritatea deciziilor le-am luat în consens, în majoritatea parlamentară. Rolul și locul PL este important în majoritatea parlamentară. Ei sunt partenerii noștri. Vom continua să discutăm în cadrul majorității parlamentare și vom continua să luam deciziile în interesul R. Moldova”, a declarat spicherul în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la Publika TV.
În același context, Andrian Candu a dat asigurări că arestările din ultima perioadă, în speță în rândul membrilor marcanți ai PL, nu au nicio treabă cu refuzul liberalilor de a susține schimbarea sistemului electoral.
Citește și: Prima REACȚIE TIMIDĂ a lui Mihai Ghimpu, după ce PD și PSRM au căzut la PACE în privința sistemului MIXT, propus de Dodon
„Ceea ce se întâmplă la nivelul luptei împotriva corupției, considerăm că în final au fost demarate multe acțiuni legate de corupția mare. Lupta împotriva corupției nu trebuie să aibă o culoare politică. Reprezentanții procuraturii, atunci când vor prezenta raportul în Parlament, vor face o prezentare a luptei împotriva corupției în baza culorilor politice. Am convenit asta cu colegii, dar și cu reprezentanții procuraturii”, a subliniat Candu.
De asemenea, președintele Parlamentului nu crede că PD a demonstrat o lipsă de consecvență când a preferat sistemul mixt, propus de Igor Dodon, în dauna celui uninominal, promovat cu foarte multă insistență în ultimele două luni.
„Aveți perfectă dreptate atunci când vorbiți de consecvență. Dar politica este și o artă a compromisului. Dacă am fi mers pe uninominal, în contradicție cu o parte a societății, ce am fi reușit noi să demonstrăm? Ca am impus opinia PD și că sunt pături sociale care consideră că au pierdut? Vrem un compromis și un consens național. PD nu renunță la ideea sistemului uninominal. Noi intrăm în alegerile din 2018 cu sistemul uninominal pe jumătate. Cetățenii vor vedea care este schimbarea. Și vor vedea frumusețea, vor testa frumusețea de a-ți alege deputatul. Și vor înțelege în practică care sunt avantajele sistemului uninominal. Dar politicul înseamnă și compromis. Și partenerii internaționali au vorbit despre un consens național. Sunt 850 de mii de semnături. Dar sunt și cei care consideră oportun sistemul mixt”, a mai adăugat sursa citată.
Menționăm că, vineri, 74 de deputați democrați, socialiști, popular-europeni și neafiliați au votat pentru comasarea celor două proiecte de legi privind sistemul uninominal și mixt. Noua propunere de schimbare a sistemului electoral din R. Moldova ar urma să fie gata săptămâna viitoare.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi