Ce se va întâmpla cu PARCUL OLIMPIC după finalul competiţiei de la Soci
Rusia a cheltuit în ultimii şapte ani circa 51 de miliarde de dolari pentru a organiza Jocurile Olimpice de iarnă, doar una dintre cele mai mari arene - Domul de gheaţă Balşoi - costând 300 de milioane de dolari. Multe dintre construcţii au fost finanţate prin împrumuturi oferite de stat companiilor private, potrivit Ria Novosti.
Pentru Rusia, „moştenirea“ pe care o va obţine de pe urma JO de iarnă ar putea fi chiar mai importantă decât competiţia în sine. Există deja planuri pentru tot ce s-a construit cu ocazia acestui eveniment. Stadionul Olimpic Fişt, cu o capacitate de 40 000 de locuri, unde se vor organiza ceremoniile de deschidere şi închidere a JO de iarnă şi a Jocurilor Paraolimpice, va găzdui meciuri ale Cupei Mondiale FIFA 2018, iar Domul de gheaţă Balşoi, folosit pentru probele de hochei pe gheaţă, va fi transformat într-un centru complet de divertisment de primă clasă, potrivit „Huffington Post”.
Palatul de patinaj Iceberg, construit pentru probele de patinaj viteză şi short track, va deveni o pistă pentru ciclism, iar Centrul de patinaj Adler Arena va fi transformat într-un spaţiu expoziţional.
Un plan mai îndrăzneţ a fost conturat pentru Arena Şaiba, unde se va desfăşura proba de hochei pe gheaţă a JO de iarnă şi cea de hochei pe sanie pe gheaţă a Jocurile Paraolimpice. Construcţia va fi relocată.
După JO, Soci va deveni, totodată, o bază de pregătire pentru sportivii ruşi având în vedere faptul că Centrul de curling Ice Cube, Complexul de biatlon şi schi Laura, Centrul Sanski Sliding şi Centrul de sărituri Gorki vor fi utilizate ca spaţii de antrenament, scrie prosport.ro.
Preşedintele Vladimir Putin susţine că toate aceste pregătiri şi cheltuieli nu vin dintr-o ambiţie personală de a transforma Soci într-o destinaţie de elită cunoscută în toată lumea, ci că rolul organizării întregii competiţii este acela de a-i bucura pe locuitorii statului său. „Aceasta nu este ambiţia mea personală, ci interesul meu direct şi concentrat asupra statului şi a cetăţenilor lui“, a declarat recent Putin, potrivit BBC.
„După prăbuşirea URSS, după evenimentele sângeroase din Caucaz, starea generală a societăţii este sobră şi pesimistă şi avem nevoie de ceva care să o schimbe“, a mai explicat preşedintele rus.
Ucraina este gata să pună capăt crizei energetice provocate de Rusia în Transnistria. „Suntem pregătiți să trimitem cărbune. Centrala de la Cuciurgan este capabilă să furnizeze electricitate nu doar întregii R. Moldova, dar și regiunii noastre"
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă