Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci nimic de 24 de ore


Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mănânci nimic de 24 de ore. Vei observa, în timp, că aduce nenumărate beneficii organismului, de la scăderea în greutate, până la reducerea inflamațiilor. Mai mult, postul de 24 de ore poate contribui la prevenția cancerului.
Postul de 24 ore este o variație a postului intermitent. Acesta nu constă într-o restricție calorică, ci se bazează pe modificarea orelor mesei, mai bine spus, alternarea perioadelor de pauză alimentară cu cele în care se poate lua masa.
Există numeroase studii care arată beneficiile postului, acestea variind de la pierderi în greutate la îmbunătățirea generală a sănătății. Mai jos sunt cele mai importante beneficiile ale postului intermitent.
postul contribuie la reducerea inflamațiilor – mai multe studii au arătat că postul intermitent (perioade de pauză urmate de perioade de alimentare) crește rezistența organismului la stresul oxidant și scade inflamațiile.
postul de 24 de ore poate contribui la prevenția cancerului – acest lucru a fost evidențiat în cazul studiilor pe rozătoare. În cazul oamenilor, studiile au arătat că postul intermitent reduce efectele secundare ale chimioterapiei.
postul ajută la pierderea în greutate și la eliminarea grăsimii abdominale – un nivel scăzut al insulinei și un nivel crescut al noradrenalinei duc la metabolizarea grăsimilor pentru a obține energie. Potrivit studiilor metabolismul este accelerat cu până la 14% datorită postului. Alte studii au arătat că postul intermitent poate duce la pierderi de până la 8% din greutate într-un interval de 3-24 de săptămâni. De asemenea, persoanele care au s-au abținut de la mâncare au pierdut între 4 și 7% din circumferința abdominală.
postul intermitent poate prelungi viața – studiile au demonstrat că postul poate prelungi viața, o concluzie similară studiile realizata pe dietele care promovează restricțiile calorice. Într-un studiu realizat pe rozătoare, animalele care au postit au trăit cu până la 83% mai mult decât rozătoarele care au mâncat normal.
postul poate avea beneficii pentru sistemul cardiovascular – studiile au arătat că postul are efecte benefice asupra factorilor de risc ai bolilor de inimă. În această categorie intră colesterolul „rău” LDL, nivelul trigliceridelor, tensiunea arterială, și nivelul zahărului din sânge.
- Postul de 24 de ore are efecte asupra hormonilor și genelor – Postul intermitent are o serie de beneficii importante și la nivel micro. Astfel, contribuie la scăderea nivelului insulinei, ajută la procesul de reparare celulară, protejează împotriva bolilor la nivel molecular și crește nivelul hormonului de creștere (de până la cinci ori) care la rândul său alături de un nivel redus al insulinei ajută la arderea grăsimilor.
- postul intermitent poate încetini instalarea bolii Alzheimer – studiile sunt încă la început în acest caz însă primele rezultate sunt promițătoare. Postul intermitent poate întârzia Alzheimer în studiile pe rozătoare iar în cazul pacienților reduce simptomele. Alte studii au arătat că postul poate întârzia și alte boli neurodegenerative precum Huntington sau Parkinson.
- postul intermitent reduce nivelul insulinei și astfel scade riscul de diabet de tip 2 – unele studii au arătat o scăderea a nivelului zahărului din sânge de până la 6% în timp ce nivelul insulinei a scăzut cu 20-31%. Merită menționat că postul poate avea efecte diferite în funcție de sex. De exemplu, un studiu din 2005 a arătat că în cazul femeilor a crescut nivelul zahărului din sânge după un post intermitent de 22 de zile.
Postul de 24 de ore nu este pentru toată lumea. Mai jos este o listă a principalelor categorii de persoane care ar trebuie să evite postul intermitent de 24 de ore.
- persoanele care au o boală de alimentație (de exemplu, bulimie sau anorexie)
în cazuri rare, a provocat infertilitate sau lipsa menstruației la rozătoarele femele. În cazul în care apare amenoreea (lipsa menstruației), femeile ar trebui să facă o pauză - persoanele care au diabet
- persoanele cu boli cronice care trebuie să ia medicamente în fiecare zi, înainte sau după masă
- copiii
- femeile însărcinate sau care alăptează.









































































