Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci banane în fiecare zi


Bananele sunt „hrană pentru creier”, un stimulent energetic înainte de un antrenament, un adaos excelent la micul dejun și o gustare bună de luat cu tine. Pentru mulți, acest fruct versatil a devenit parte din dieta zilnică, dar este de fapt sănătos? Un nutriționist ne spune ce se întâmplă dacă mâncați banane în fiecare zi și cine ar trebui să fie atent cu acest fruct.
Ce se întâmplă dacă mănânci banane în fiecare zi
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), o banană medie are aproximativ 105 calorii, 27 g de carbohidrați, 14 g de zahăr, 5 g de fibre și 422 mg de potasiu. Acest fruct este, de asemenea, o sursă bună de vitamine C, B6, magneziu, sodiu și potasiu, scrie ediția americană a Delish.com.
În afară de acestea, bananele au și o serie de alte beneficii.
Energizante
Aceste fructe sunt bogate în carbohidrați, care sunt cel mai bine consumați în combinație cu grăsimi sănătoase și/sau proteine. Acest lucru se datorează faptului că carbohidrații se digeră mai repede decât proteinele sau grăsimile, astfel încât, dacă sunt consumați singuri, pot crește nivelul zahărului din sânge și apoi pot cădea. Dar dacă o banană este consumată împreună cu o mână de nuci sau iaurt, impulsul energetic va dura mai mult și nivelul glucozei din sânge va rămâne stabil mai mult timp, potrivit Eatingwell.com.
Ajutați la menținerea unei greutăți sănătoase
Atunci când sunt consumate ca parte a unei mese echilibrate, bananele vă pot ajuta să rămâneți sătui mai mult timp. Senzația de sațietate dintre mese reduce probabilitatea apariției poftelor incontrolabile, care pot duce la creșterea în greutate în timp.
Și, deși nu există dovezi că bananele contribuie în mod direct la pierderea în greutate, atunci când vine vorba de modul în care bananele vă afectează silueta, ele sunt o opțiune alimentară convenabilă și ușor disponibilă care poate fi ușor încorporată în dieta dvs. de pierdere în greutate.
Detoxifierea și îmbunătățirea funcției intestinale
O banană conține 3 g de fibre, pe care majoritatea oamenilor nu le consumă suficient în dieta lor. Fibrele, așa cum am menționat mai sus, vă mențin sătul mai mult timp. În plus, pectina conținută în banane ajută organismul să scape de toxine mai eficient, adică este o mătură pentru intestine.
Apropo, există mai multă pectină în bananele mai verzi sau ușor coapte decât în cele prea coapte. De asemenea, bananele conțin un tip de fibre care funcționează ca prebiotice și îmbunătățesc funcția intestinală.
Bune pentru inimă
Aceste fructe sunt o sursă excelentă de potasiu, o banană medie conține 422 mg de potasiu și aceasta reprezintă 9% din doza zilnică recomandată. Potasiul este foarte important pentru sănătatea inimii, motiv pentru care bananele sunt frecvent recomandate a fi incluse în dieta persoanelor cu risc sau diagnosticate cu boli de inimă. Potasiul ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare.
Un smoothie cu banane sau fulgi de ovăz peste noapte cu o banană promovează sănătatea inimii.
Reduce riscul de cancer
Un fapt mai puțin cunoscut despre banane este că acestea sunt bogate în antioxidanți, care pot avea efecte anti-cancer, în special pentru cancerul pancreatic și de sân. Nivelurile ridicate de antioxidanți ajută organismul să controleze inflamația și deteriorarea țesuturilor, care devine o cauză a bolilor de inimă, diabetului, cancerului și altele.
Dar bananele pot să nu fie alegerea ideală pentru toată lumea. Potrivit dieteticianului Lauren Manaker, persoanele care urmează o dietă săracă în potasiu și cele care au „vârfuri” ale nivelului de zahăr din sânge după o masă ar trebui să fie atente cu acest fruct. Deoarece bananele conțin carbohidrați și zahăr, beneficiile pentru persoanele cu diabet pot fi discutabile. În același timp, potrivit Harvard TH Chan School of Public Health, bananele eliberează mai puțină glucoză în sânge decât, de exemplu, pâinea albă.
Hiperkaliemia apare atunci când nivelurile de potasiu din sânge sunt prea ridicate, deși această afecțiune este rară. Potrivit Clinicii Cleveland, doar 2-3% dintre oameni au niveluri ridicate de potasiu.
„Este puțin probabil ca o persoană în general sănătoasă să dezvolte hiperkaliemie de la consumul unei banane pe zi, mai ales dacă restul dietei sale nu conține o cantitate excesivă de alimente bogate în potasiu”, spune nutriționistul.
Deci da – o banană pe zi este probabil sigură. Dacă puteți mânca mai mult depinde de sănătatea și dieta dumneavoastră individuală. De exemplu, pentru cineva cu o afecțiune a stomacului care poate digera doar bananele, consumul a mai mult de un fruct este probabil acceptabil. Dar nu este o idee bună pentru cei care mănâncă o mulțime de banane pe lângă „cantități uriașe” de alimente bogate în carbohidrați, notează nutriționistul.
Când vine vorba dacă un copil poate mânca banane în fiecare zi, experții recomandă, în general, să i se dea doar de la vârsta de trei ani și nu mai mult de una. Școlarii pot mânca două fructe pe zi.







































































