Ce se întâmplă când AMESTECAŢI alcoolul cu medicamentele
Asocierea dintre medicamente şi alcool ridică un pericol real pentru sănătate, nefiind recomandată în nicio circumstanţă. Interacţiunea alcoolului cu substanţele farmaceutice poate conduce la declanşarea simptomelor de greaţă şi vărsături, dureri de cap, stări de ameţeală, leşin şi pierderea coordonării corporale.
Alte potenţiale consecinţe grave sunt hemoragiile interne, problemele cardiace şi dificultăţile de respiraţie. În plus, alcoolul poate să scadă eficacitatea medicamentelor, reducând absorbția lor completă în organism sau făcându-le chiar toxice.
Efectele interacţiunii dintre alcool şi medicamente
Unele medicamente despre care probabil că nu suspectaţi că ar putea interacţiona cu alcoolul vă pot provoca reacţii adverse importante, inclusiv cele din categoria substanţelor care pot fi achiziţionate fără prescripţie medicală. Până şi anumite remedii naturiste pot avea efecte nocive, atunci când sunt administrate concomitent cu consumul de băuturi alcoolice.
Alcoolul, la fel ca unele substanţe medicamentoase, poate produce stări accentuate de somnolenţă, ameţeală şi confuzie. Însă consumul de alcool în acelaşi timp cu administrarea medicamentelor va intensifica aceste efecte periculoase în anumite situaţii. Puterea de concentrare scade, la fel şi aptitudinile motrice.
Consumul concomitent de alcool (chiar şi în cantităţi mici) şi medicamente predispune riscului de producere a accidentelor rutiere sau de rănire.
Numeroase medicamente, inclusiv analgezicele consumate la scară largă, formulele pentru gripă şi răceală sau tratamentele pentru alergii, conţin mai mult de un ingredient care poate să interacţioneze cu alcoolul.
Efectele interacţiunii medicamentelor cu alcoolul se resimt mai pregnant în cazul femeilor, potrivit specialiştilor. Atunci când o femeie consumă băuturi alcoolice, nivelul de alcool din sângele acesteia va fi mai mare decât în cazul unui bărbat care a ingerat aceeaşi cantitate de substanţă.
Acest lucru se întâmplă, spun experţii, deoarece corpul femeilor conţine mai puţină apă decât al bărbaţilor, iar alcoolul ajunge să fie diluat într-o mai mică măsură. Prin urmare, femeile sunt mai susceptibile la îmbolnăvirea organelor interne pe fondul consumului de alcool (în special a ficatului), comparativ cu bărbaţii.
Vârstnicii prezintă, în mod deosebit, cel mai ridicat risc de producere a efectelor negative asociate cu interacţiunea dintre alcool şi medicamente. Înaintarea în vârstă încetineşte capacitatea corpului de a descompune alcoolul, care rămâne în organism perioade mai lungi de timp.
Totodată, vârstnicii prezintă şi o predispoziţie crescută de a lua mai multe medicamente care pot interacţiona cu alcoolul, comparativ cu persoanele tinere (şi cu o stare de sănătate mai bună).
Important de reţinut este că alcoolul şi medicamentele pot afecta starea de sănătate prin efectele negative ale interacţiunii lor chiar şi atunci când nu sunt ingerate în acelaşi timp (dar în aceeaşi perioada de timp).
Sursa: sfatulmedicului.ro
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni