Ce se ascunde, de fapt, în spatele discursului lui Vladimir Putin din Piața Roșie. „China i-a luat fața cu totul, fără să tragă un foc de armă”
„Fără să tragă un foc de armă China a deposedat Rusia de statutul pe care îl avea”, consideră comentatorul politic de la București Bogdan Chirieac, în contextul discursului ținut astăzi în Piața Roșie de Vladimir Putin.
„Important pentru Putin este că a avut loc acest discurs și au sărbătorit cum au sărbătorit ei Ziua Victoriei, deci asta este important deoarece asta este o dată sfântă în calendarul sovietic și apoi în calendarul rusesc. A fost momentul când Uniunea Sovietică a învins Germania nazistă, despre asta este vorba. Acum el nu a făcut altceva decât să se lege de acest conflict, să dea senzația că Ucraina nazistă a atacat Rusia. De altfel, Putin atunci când a contestat războiul, el a declarat că denazifică Ucraina și a vrut să dea senzația că Federația Rusă este atacată de naziști. Și atunci, sigur că da, din nou, la fel ca în 1940 trebuie să se apere.
În rest, cred că Putin conștientizează problemele uriașe pe care și le-a creat singur, faptul că Rusia pierde și a pierdut enorm în acest conflict, nu doar militar, nu doar economic, dar și din punct de vedere al așezării la masa granzilor de pe această planetă. Rusia a pierdut locul în momentul de față și nici nu își va mai reveni prea curând.
China i-a luat fața cu totul, fără să tragă un foc de armă, China a deposedat Rusia de statutul pe care îl avea și, sigur, pe termen mediu și Putin este conștient că nu va avea rezultate, pe termen scurt el încearcă să vândă și să facă comerț cu jumătate de glob pentru că China și India înseamnă jumătate din populația planetei, dar nu este același lucru ca și cum ar fi făcut comerț cu Occidentul, dacă ar fi avut transferul de tehnologie din Occident. Până la urmă și rușii nu vor să trăiască ca în China, rușii vor să trăiască și ei ca occidentalii", a declarat Bogdan Chirieac la Realitatea Plus.
Întrebat dacă pe Putin îl interesează și ce se întâmplă în afara granițelor Rusiei sau dacă acest discurs este adresat doar rușilor, Bogdan Chirieac a spus: „În măsura în care poate găsi adepți, da. Și există o minoritate subțire, chiar și în statele europene, care pare să fie de acord cu Putin și cu ce a comis Putin în Ucraina. Își găsește cât de cât un sprijin pe undeva, dar la nivel global nu. Și China își dă seama de ce a făcut Rusia, nu mai vorbim de statele occidentale.
Totuși nu poți să spui că China este tocmai un aliat al Rusiei, nu a încălcat nicio linie roșie, nu le-a furnizat armament letal rușilor. La fel e și India sau alte state. Africa de Sud l-a anunțat pe Putin să nu calce acolo la reuniunea BRICS deoarece trebuie să pună în practică mandatul de arestare internațional și îl arestează pe Putin, deci e greu, e foarte greu din punctul ăsta de vedere. De altfel, diplomația rusă este blocată în acest moment”, a conchis acesta.
Înțelepciunea rusească a lui Călin Georgescu
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, decorat cu „Ordinul de Onoare” al R. Moldova: Premiu de la Chișinău și pentru Stefano Sannino
Lituania, lot de echipament militar pentru R. Moldova. Ministrul Nosatîi: Lituania rămâne un exemplu în ce priveşte sistemul de apărare şi contăm pe experienţa partenerilor lituanieni în modernizarea Armatei Naţionale