09:02:36 21.02.2025
Stiri

Ce schimbări aduce demisia Veronicăi Dragalin în procedurile de selecție a procurorilor?

Actualitate 19.02.2025 17:45 Vizualizări533 Autor: ZiarulNational
Ce schimbări aduce demisia Veronicăi Dragalin în procedurile de selecție a procurorilor?

Dacă un procuror-șef la o procuratură specializată, precum Procuratura Anticorupție (PA), își înaintează demisia, legea prevede un proces specific pentru alegerea unui interimar și organizarea unui concurs pentru ocuparea funcției vacante. Centrul de Resurse Juridice (CRJM) a clarificat aceste aspecte printr-un infografic accesibil publicului.

Procurorul general numește provizoriu un înlocuitor, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) are responsabilitatea de a aproba sau respinge această desemnare. Interimatul durează până la încheierea unui concurs public, organizat în termen de cel mult 15 zile de la eliberarea funcției. Concursul pentru un nou procuror-șef presupune două etape: preselecția candidaților de către o comisie specială și selecția finală de către CSP, care ulterior înaintează numele către Procurorul General. Acesta poate refuza să numească noul procuror doar dacă sunt dovezi clare de incompatibilitate sau nereguli grave de procedură. În cazul unui refuz nemotivat, CSP poate insista asupra numirii candidatei cu votul a două treimi dintre membrii săi.

Cu toate acestea, Parlamentul discută în prezent despre posibilitatea fuzionării procuraturilor specializate, ceea ce ar putea determina schimbări majore în procedura de selecție a procurorilor-șefi. Aceste modificări ar putea afecta numirile viitoare, creând un nou cadru de organizare. Amintim că Veronica Dragalin a anunțat pe 19 februarie că va demisiona de la șefia PA. Într-un mesaj video pe rețelele de socializare, ea a sugerat că deputații din Parlament, prin lichidarea instituției pe care o conduce, transmit un mesaj descurajant diasporei. De asemenea, a afirmat că proiectul de lege care prevede fuziunea PA și PCCOCS ar constitui un atac asupra independenței justiției, agravând situația corupției în țară.

Procurorul general, Ion Munteanu, nu a semnat încă cererea de demisie depusă de Veronica Dragalin, cererea fiind valabilă începând cu 21 martie 2025. Cel mai probabil, Veronica Dragalin nu va finaliza mandatul de 5 ani, pe care l-a început în august 2022.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte