Ce s-a întâmplat în ultimii 100 de ani cu CREIERUL nostru! Cum am ajuns să ne „zăpăcim” mintea!
Insomnia, absenţa totală sau parţială a somnului, pe timpul nopţii, poate fi cauzată de mai mulţi factori, de natură diferită: fie medicali, psihologici sau externi.
Recent, cercetătorii au început să privească insomnia ca pe o problemă a creierului, care nu mai este capabil să intre în repaus, din cauza cantităţii mult mai mari de informaţie pe care o procesează acum, faţă de ce se întâmpla în trecut. De altfel, statisticile spun că în prezent dormim cam cu 20% mai puţin decât în urmă cu 100 de ani.
Problemele medicale care pot cauza insomnia sunt, printre altele, alergiile, deviaţia de sept, problemele cu sinusurile, astmul, problemele endocrine, ca hipertiroidismul, artrita sau durerile de spate.
Factorii psihologici care pot conduce la insomnie sunt depresia şi anxietatea, cu toate manifestările lor: grijile excesive în legătură cu viitorul, starea de tensiune, senzaţia că suntem copleşiţi de responsabilităţi. De obicei, acestea apar atunci când ne punem în pat, pentru somn.
Insomnia este cauzată, adesea, şi de factori externi care decurg din stilul nostru de viaţă. Fie că mai lucrăm acasă, înainte de culcare, că suntem stresaţi, că privim îndelung la televizor sau la telefonul mobil, fie că „zăpăcim” creierul cu un program de somn neregulat.
„Toţi aceşti factori perturbatori ne ţin treji, iar adeseori constatăm că nu reuşim să adormim decât la ora 3 dimineaţă, iar la ora 7 ne trezim foarte obosiţi şi trebuie să mergem la muncă.
În timp, insomnia are efecte foarte grave asupra sănătăţii noastre, deoarece funcţiile neurologice nu au reuşit să se refacă în timpul somnului, vom lua în greutate şi vom suferi de stări de anxietate, pierderi frecvente de memorie şi lipsă de luciditate”, spune Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.
Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Române de Hipnoză, insomnia poate fi tratată prin câteva exerciţii simple care trebuie făcute înainte de culcare:
- Cu minimum 30 minute înainte de somn, nu mai utiliza telefonul, tableta, computerul sau televizorul;
- Citeşte o carte la o lumină difuză, cum ar fi lumina veiozei;
- Când vrei să dormi, închide ochii şi fii atent la respiraţie;
- Fă următorul exerciţiu de respiraţie. Pune vârful limbii pe gingia de sus, chiar deasupra dinţilor şi ţine acolo tot timpul exerciţiului. Expiră complet pe gură şi scoate un uşor sunet când faci asta. Închide gura şi inspiră uşor pe nas numărând până la patru. Ţine aerul, numărând până la şapte. Expiră complet pe gură numărând până la 8 şi scoţând acelaşi sunet că la prima expiraţie. Repetă exerciţiul de patru ori.
Sursa: caplimpede.ro
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană