Ce reglementări i-ar putea aşteapta pe britanici ca să poată intra în Europa după Brexit
Cetăţenii britanici ar putea fi nevoiţi să plătească o taxă, dacă vor să viziteze Europa continentală, după ce Marea Britanie va ieşi din UE, conform unui proiect al Comisiei Europene (CE).
Propunerea prevede ca turiştii din ţări care nu fac parte din UE să completeze un formular online şi să plătească o taxă în valoare de cinci euro înainte de a vizita continentul, scrie The Guardian.
Schema gândită de Comisia Europeană are scopul de a securiza graniţele UE împotriva traficanţilor de persoane şi teroriştilor.
Proiectul se numeşte „Schema europeană pentru autorizaţii şi informaţii de călătorie” sau ETIAS şi îi vizează pe cei care intră în spaţiul Schengen. Deşi Marea Britanie şi Irlanda nu fac parte din spaţiul Schengen, au semnat acorduri de călătorie cu statele din această zonă fără frontiere.
Taxa de cinci euro ar urma să fie plătită de toţi adulţii şi ar permite mai multe călătorii pe o perioadă de cinci ani. În schimb, copiii vor putea călători gratuit în UE.
După modelul schemei americane ESTA, vizitatorilor li se va recomanda să aplice online cu cel puţin 72 de ore înaintea călătoriei. Oficialii CE susţin că formularul va putea fi completat în zece minute, iar 95% dintre aplicanţi vor primi un răspuns pozitiv în câteva clipe.
Aceştia vor trebui să ofere informaţii de bază, cum ar fi numele, adresa, detalii de contact şi numărul paşaportului. Informaţiile vor fi verificate în mai multe baze de date, printre care arhivele Interpol şi listele cu suspecţi de terorism.
Se aşteaptă ca reglementarea să intre în vigoare în 2020, când probabil Marea Britanie va fi ieşit deja din Uniunea Europeană. Însă Irlanda va fi scutită de taxă.
Schema trebuie aprobată atât de ministerele de Externe din statele membre, cât şi de Parlamentul European (PE) şi ar putea suferi modificări până să devină lege.
Cetăţenii britanicii au făcut peste 30 de milioane de călătorii de vacanţă în Europa, în anul 2015, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică din UK. Cea mai populară destinaţie a fost Spania (13 milioane de călătorii), urmată de Franţa (8,8 milioane).
Sursa: ziare.com
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”
DOC // Cum a ascuns condamnatul fugar Ilan Șor aproape 11 milioane de lei