Ce PROVIZII să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
Lipsa de cunoştinţe a oamenilor, în caz de cutremur sau de oricare altă situaţie de urgenţă, este parte din cauza acestor tragedii.
În cazul unui cutremur, uragan, furtună puternică, pandemie sau alt dezastru, este posibil să nu aveţi acces la apă, alimente şi electricitate timp de câteva zile sau chiar săptămâni sau să fiţi considerat un pacient cu risc crescut de contagiozitate şi să fiţi plasat în carantină la domiciliu.
În contextul răspândirii extrem de rapide a noului coronavirus din China, oamenii au intrat în panică şi au luat cu asalt supermarketurile. Cărucioare pline cu apă îmbuteliată, conserve, hârtie igienică, zahăr, făină, ulei etc. au invadat casele de marcat. Însă mulţi dintre ei nu au pus accentul şi pe obiectele de igienă sau pe un kit de accesorii în caz de urgenţă, ci s-au axat doar pe alimente.
Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din America recomandă următoarele provizii de apă şi alimente în caz de urgenţă şi enumeră accesoriile care trebuie să se regăsească în kitul de supravieţuire.
Provizii de alimente în caz de urgenţă
- Se consumă în maximum 6 luni: lapte praf ambalat, fructe uscate, covrigei uscaţi, chipsuri
- Se consumă în maximum 1 an sau înainte de data de expirare: carne şi supă la conservă, compoturi de fructe, ghiveci de legume, cereale, unt de arahide, jeleu, dulceaţă, bomboane tari, biscuiţi, batoane de ciocolată, nuci, seminţe, comprimate efervescente de vitamine
- Pot fi consumate pe termen nedeterminat : grâu, ulei vegetal, mălai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, sucuri, orez alb, bulion, paste, glucoză
Chiar dacă este puţin probabil ca o situaţie de urgenţă să ţină rafturile magazinelor goale mai mult de două săptămâni, este indicat să vă faceţi provizii de alimente pentru o perioadă de cel puţin 3-4 săptămâni.
De asemenea, luaţi în considerare preferinţelor familiei în ceea ce priveşte mâncarea – dacă un aliment este plăcut, acest lucru va ridica moralul şi va conferi un sentiment de siguranţă. Sunt de preferat alimentele bogate caloric, dar şi nutriţional, care nu necesită refrigerare sau preparare termică.
Atenţie şi la alergii sau intoleranţe! Dacă cineva din familie are intoleranţă la gluten, de exemplu, alegeţi alimente gluten-free. În cazul bebeluşilor sunt indicate formulele de lapte, iar pentru bătrânii cu sistem imunitar fragil sunt indicate conservele cu carne sau supă. Nu uitaţi de animalele de companie!
Provizii de apă în caz de urgenţă
Apa este vitală pentru supravieţuire. Un adult are nevoie de cel puţin 2 litri de apă pentru buna funcţionare a organismului. Copiii, gravidele şi persoanele bolnave au nevoie de o cantitate mai mare de apă.
De asemenea, apa este importantă şi pentru igienă şi prepararea alimentelor. Faceţi rezerve de cel puţin 4 litri de apă/persoană pe zi.
Sfaturi de depozitare a proviziilor
Este foarte important, în primul rând să verificaţi data de expirare a alimentelor, ambalajul acestora (să nu fie deteriorat) şi să ţineţi cont de momentul în care acestea trebuie consumate.
Ţineţi alimentele şi băuturile într-un loc uscat, răcoros, ferite de razele soarelui. Dacă deschideţi o pungă de fructe uscate sau seminţe, sigilaţi-o cu atenţie ulterior, pentru a preveni degradarea acestora sau infestarea lor.
Aruncaţi conservele care sunt umflate sau prezintă urme de deteriorare. Plasaţi alimentele cu data de expirare cea mai recentă în faţă, iar pe cele cu termen de valabilitate mai lung în spatele acestora.
Kit de supravieţuire în caz de urgenţă
Pe lângă apă şi alimente, este important să vă faceţi un kit cu accesorii utile în caz de urgenţă, plasat cât mai la îndemână. Acest kit trebuie să conţină:
- Deschizător de conserve
- Set a câte 4 baterii de toate dimensiunile
- Lanterne
- Trusă de prim-ajutor
- Un radio de mici dimensiuni
- Obiecte de igienă (gel dezinfectant, spirt, şerveţele umede, săpun, pastă şi periuţă de dinţi, hârtie igienică, scutece, absorbante)
- Mască de protecţie respiratorie
- Chibrituri/brichete pline
- Medicamente(analgezice, antiseptice, antibiotice, antivomitive, antianxiolitice etc., rolă de faşă, comprese, bandaj sau pansamente la plic)
- Fluier
- Haine şi pături
- Accesorii de gătit (cuţit, furculiţă, lingură, tigaie, oală)
- Actele familiei sau copii ale acestora, depozitate în pungi de plastic care se închid ermetic
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări