14:07:42 11.01.2025
Stiri

Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după aproape trei ani de război în Ucraina

Actualitate 03.09.2024 09:25 Vizualizări721 Autor: Ziarul National
Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după aproape trei ani de război în Ucraina  Profimedia

Rusia spune că va aduce modificări doctrinei care stabilește circumstanțele în care ar putea folosi arme nucleare. Actuala doctrină nucleară a fost stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020 printr-un decret de șase pagini, iar la aproape trei ani de război în Ucraina, liderul de la Kremlin vrea schimbări.

Actuala doctrină a fost stabilită de președintele Vladimir Putin în iunie 2020 printr-un decret de șase pagini. „Federația Rusă își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia și (sau) aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale, atunci când însăși existența statului este pusă sub amenințare”, se spune în acest decret.

Deoarece acest risc nu este definit în mod explicit, Putin a putut să facă amenințări subtile că va folosi arsenalul nuclear al Rusiei pentru a descuraja orice răspuns direct occidental la trimiterea de trupe în Ucraina în februarie 2022, scrie agenția Reuters, citată de Digi24.ro.

Omul lui Putin, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, a declarat că schimbările planificate sunt „legate de cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în legătură cu conflictul din Ucraina. Nu s-a referit la evenimente specifice.

Discuțiile publice despre doctrina nucleară au loc de mai bine de un an și s-au intensificat în 2024, după ce președintele francez Emmanuel Macron a prezentat posibilitatea - respinsă de partenerii alianței NATO - ca trupele occidentale să fie trimise să lupte în Ucraina. Expertul în politică externă Serghei Karaganov a spus că Rusia ar trebui să-și coboare pragul de utilizare a armelor nucleare pentru a „stăpâni, înspăimânta și trezi oponenții noștri”, și că țările care oferă sprijin militar direct Ucrainei ar putea fi vizate.

„Peste 75 de ani de pace relativă, oamenii au uitat ororile războiului și chiar au încetat să se mai teamă de arme nucleare... Această frică trebuie reînviată”, a scris Karaganov în iunie 2023.

El a susținut atunci că inamicii Rusiei trebuie să știe că Moscova este pregătită, dacă este necesar, să livreze un atac nuclear preventiv și limitat. Dacă Rusia ar folosi o armă nucleară în Europa, a spus Karaganov, doar un „nebun” de la Casa Albă ar răspunde cu un atac nuclear sau convențional asupra Rusiei, deoarece ar declanșa în mod inevitabil un atac nuclear rusesc asupra SUA.

Într-o discuție televizată la Forumul Economic de la Sankt Petersburg din 7 iunie, Karaganov l-a întrebat direct pe Putin dacă Rusia ar trebui să „țină un pistol nuclear la tâmpla” Occidentului pe tema Ucrainei.

Putin a spus că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare pentru a-și asigura victoria, dar că doctrina nucleară este un „instrument viu” care se poate schimba. Nikolai Sokov, un fost diplomat rus și sovietic pentru controlul armelor, a spus că scopul ar fi să trimită un semnal către Occident: „Nu uitați de armele nucleare. Fiți foarte, foarte atenți”.

Însă Sokov, un membru senior la Centrul pentru Dezarmare și Neproliferare din Viena, a declarat că Rusia nu va anunța public schimbări de tipul propus de Karaganov. Scăderea în mod evident a pragului nuclear al Moscovei ar putea antagoniza grav țările care au evitat să se alinieze cu Occidentul împotriva Rusiei: China, India, Brazilia și altele din Sudul Global.

În schimb, Rusia ar putea anunța că și-a schimbat politica, dar că noua doctrină va fi ținută secretă - trimițând un semnal către Occident, în același timp făcându-l să ghicească despre ce e vorba. În iunie, șeful comisiei de apărare a parlamentului rus a spus că Moscova ar putea scurta timpul de luare a deciziilor pentru utilizarea armelor nucleare dacă va percepe că amenințările cresc.

Cum afectează problema doctrinei nucleare rusești războiul din Ucraina, citiți pe digi24.ro

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md