Ce poţi face pentru a REDUCE costurile la ÎNTREŢINERE în noua ta locuinţă?
Există o serie de aspecte pe care le poţi lua în calcul pentru a reduce cheltuielile lunare cu casă. Aplică-le şi bucură-te de banii economisiţi.
Tocmai te-ai mutat în noua ta locuinţă. Ai desfăcut cutiile, ai aranjat mobilierul şi practic îţi începi noua viaţă. Acum este momentul cel mai potrivit în care ar trebui să te gândeşti la cum poţi face cât mai multe economii la întreţinere.
Cu cât începi să te preocupi de acest aspect mai devreme, cu atât poţi economi mai mulţi bani. Pentru a fi cât mai eficient, uneori este bine să te gândeşti la toate aceste lucruri înainte de a-ţi agăţa tablourile pe perete.
Aici ai câteva idei care te vor ajuta să faci cât mai multe economi în noua ta locuinţă:
Izolaţia termică
Grosimea izolaţiei termice trebuie să aibă cel puţin 15 centimetri grosime pentru a fi eficientă în a păstra căldura în interiorul locuinţei.
Pentru eficientizare, se recomandă o grosime mai mare a izolaţiei, spre exemplu în zonele montane.
Ţevile de apă
Izolează ţevile de apă cât mai repede cu putinţă. Dacă acestea sunt expuse la temperaturi reci vor pierde căldură în timp ce vor transporta apa caldă de la centrala termică sau boiler către consumator (robinet, chiuvetă, cadă etc.).
Dacă sunt învelite în materiale izolante, atunci acest lucru va face o diferenţa de 2-4 grade Celsius la temperatura medie a apei. În acest fel vei face economii la factura de întreţinere.
Instalează un termostat
Instalează un termostat şi învaţă cum să îl programezi. Astfel vei putea să ajustezi temperatura locuinţei după bunul tău plac.
Pentru a face economii, programează termostatul cu câteva grade mai puţin pe timpul nopţii sau pentru cât eşti la lucru, şi să reia o temperatură mai ridicată pentru când te trezeşti sau ajungi acasă. În felul acesta, nu vei mai irosi banii de căldură fără a te şi bucura de ea.
Uscător de rufe
Evita să îţi usuci hainele pe calorifer căci vei opri din căldura degajată. De asemenea, oricât de comod şi practic ar putea părea uscătorul de rufe electric, acesta va implica un consum de energie, fie el economic sau nu.
Cumpără un uscător de rufe şi plasează-l oriunde îţi este convenabil în casă.
Dacă vremea de afară este favorabilă, foloseşte o sârmă de rufe oriunde pe balcon sau în grădina personală. Adierea vântului şi căldura soarelui îţi vor usca rapid şi gratuit rufele.
Garniturile de la apă
Verifică robinetele de apă în toată casa. Ai grijă ca apa să nu se prelingă pe lângă garnituri. Verifică atât robinetele de deasupra chiuvetei, cât şi garniturile de sub mască.
Ai grijă ca apa să fie mereu bine închisă şi nici o picătură să nu curgă după ce ai strâns bine robinetul. De asemeni, nu uita să reglezi debitul de apă la closet.
Deseori acesta este reglat la maximul capacităţii sale. În acest fel foloseşti mai multă apă decât este necesară atunci când tragi apa. Reglează debitul pentru un volum mai mic de apă.
Schimbă becurile
Chiar dacă reprezintă o investiţie, becurile ecologice îţi vor aduce economii la factura de electricitate. În zonele în care anticipezi că vei avea un consum mai mare de electricitate, se recomandă instalarea de LED-uri.
Sursa: sanatatesistaredebine.ro
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”