Ce NU a spus Igor Dodon de la „SCURTA ÎNTREVEDERE” cu președintele Klaus Iohannis. Răspunsul Președinției României: „Este important de evitat orice soluție care implică FEDERALIZAREA sau altă formulă”
Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele R. Moldova, Igor Dodon, au avut ieri o întrevedere la New York, în marja participării la segmentul de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Președinția României a remis un comunicat de presă privind această „scurtă întrevedere” dintre Iohannis și Dodon.
Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis a subliniat în cadrul întrevederii că, din perspectiva României, drumul european al R. Moldova, pe care Bucureștiul îl susține cu fermitate, este singura opțiune de natură să aducă prosperitate cetățenilor săi.
Totodată, Președintele României a evidențiat importanța menținerii și dezvoltării Parteneriatului strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a R. Moldova, ca relație specială, strategică și care trebuie să aibă permanent substanță. În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat sprijinul extrem de consistent pe care România l-a acordat și îl acordă R. Moldova prin proiectele strategice de interconectare și prin proiectele cu impact social pozitiv și asupra nivelului de trai al cetățenilor din stânga Prutului.
„În același timp, președintele României a făcut apel la valorificarea în plan pozitiv a patrimoniului comun de istorie, cultură și limbă română, care nu pot și nu trebuie în niciun caz să fie negate sau instrumentate politic în R. Moldova”, se mai arată în comunicatul de presă al Președinției României.
De asemenea, Klaus Iohannis a abordat și tema conflictului transnistrean, făcând trimitere la unele inițiative recente.
Citește și: Actuala majoritate parlamentară ar putea discuta problema oferirii unui „statut special” Transnistriei în 2020: „Avem o situație ideală pentru a merge înainte”
Citește și: Autonomie „foarte puternică” pentru Transnistria: Dodon anunță că a elaborat un concept cu privire la regiunea transnistreană
„Președintele Iohannis a arătat că România este direct interesată de evoluțiile privind acest dosar, având în vedere interesele de securitate ale României. Astfel, președintele Klaus Iohannis a subliniat că, din perspectiva României, care sprijină soluționarea acestui conflict cu respectarea frontierelor internațional recunoscute ale R. Moldova, este important de evitat orice soluție care implică federalizarea R. Moldova sau altă formulă, care ar afecta vectorul său proeuropean. Nu în ultimul rând, președintele României a subliniat în discuția cu președintele R. Moldova importanța sprijinirii eforturilor actualului Guvern de la Chișinău pentru reformarea, europenizarea și eficientizarea administrației, justiției și a altor sectoare”, notează sursa citată.
De partea cealaltă, președintele R. Moldova a evidențiat, potrivit Președinției României, că susține Parteneriatul Strategic dintre România și R. Moldova, „care este foarte important”, și a arătat că integrarea europeană a R. Moldova este o prioritate pentru domnia sa.
Totodată, președintele Igor Dodon a dat asigurări că nu se intenționează federalizarea R. Moldova ca element în cadrul soluționării conflictului transnistrean, formula avută în vedere fiind cea a unui statut special.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare