Ce ne reprezintă pe noi în lume
În legătură cu includerea obiceiul tradiţional de iarnă „Colindatul de ceată bărbătească” în lista patrimoniului mondial UNESCO, Biblioteca Naţională vă propune o expoziţie specială în spaţiile serviciului „Audiovideoteca Naţională” din sediul de pe strada Alexei Mateevici. Expoziţia cuprinde expuse cărţi, fotografii, imagini din nordul Moldovei – care este locul de origine al colindelor, note şi inregistrări fonografice, alte exponate grăitoare, toate acestea însoţite de audiţii muzicale la temă.
Obiceiul tradiţional de iarnă „Colindatul de ceată bărbătească” din R. Moldova și din România a fost inclus, la începutul lunii decembrie a acestui an, în lista patrimoniului mondial UNESCO. Decizia a fost luată la sesiunea Comitetului pentru salvgardarea patrimoniului imaterial al UNESCO care a avut loc la Baku, în Azerbaidjan. În R. Moldova sunt aproape zece localități în care obiceiul „Colindatului de ceată bărbătească” este încă viu.
Colindatul în ceată bărbătească este practicat de flăcăii şi bărbaţii tineri. Numărul de participanţi în ceata de colindători poate varia între 4-15, dar poate ajunge şi până la 25 de flăcai, în funcţie de structura demografică a localitatilor. Cetele barbăteşti de flăcăi interpretează, de obicei, colinde de fereastră şi de casă, unele cu conţinut strict bisericesc.
Lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008 şi numără în prezent peste 180 de opere din peste 75 de ţări.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania