Ce modalitate au găsit studenții din R. Moldova de a CĂLĂTORI în mai multe state și a cunoaște lumea cu bani puțini
În ultimii ani, tot mai mulți studenți din R. Moldova au vizitat diferite țări și au făcut voluntariat, vorbind despre cultura din care fac parte și descoperind lucruri curioase despre țările-gazdă.
Acest lucru a fost posibil datorită unei organizații neguvernamentale, AIESEC, care organizează stagii peste hotare pentru studenții din R. Moldova, dar aduce și străini să practice voluntariatul în țara noastră.
„Schimb de gândire”
Sorin Golovatic, recent licențiat al Universității Tehnice din Moldova, a făcut parte din AIESEC până nu demult, descoperind organizația la un târg de ONG-uri. Despre proiectul de voluntariat a aflat cam tot în acea perioadă de la un spot video pe care l-a văzut la universitatea în care își făcea studiile.
Experiența unei colege de-ale sale care a mers în Ungaria în cadrul acestui proiect l-a convins să se implice.
„Eram puțin gelos și mi-am zis că, dacă a plecat ea, trebuie să plec și eu. Aceasta a fost motivația mea. Evident, îmi place peste hotare, am fost în mai multe țări, cred că este o oportunitate superbă. Acum sper să pot merge la un stagiu internațional, dar nu este prima oară. Am mai fost și mai vreau, deoarece mi-a plăcut ideea unui astfel de schimb de „gândire”. Am ajuns în situația ca peste hotare să descopăr și mai mult cultura noastră. Am ajuns la concluzia că problemele cu care se confruntă societatea nu au hotare. Chiar și în SUA, Franța sunt aceleași probleme, doar că sunt tratate din un alt punct de vedere, iar noi învățăm să ținem piept provocărilor de la cei mai buni. Acum aș vrea să merg în țări unde simt că o să pot să schimb ceva, chiar și în România. Mie îmi plac mult oamenii de acolo. Aș face ceva legat de copii, deoarece vreau să învăț ceva și de la ei”, ne-a povestit Sorin experiența sa.
Cel mai bun internaut național și internațional
Vadim Gruzdev, student la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a predat româna, engleza, germana și rusa într-un gimnaziu dintr-o localitate din Ungaria, aflată la frontieră cu Slovacia.
„În Ungaria am fost profesor de limbă română, engleză, germană și rusă la un gimnaziu din Komarom, care e vecin cu Komarno din Slovacia. În 10 minute ajungeam ușor din Ungaria în Slovacia, ceea ce e fenomenal, ești între două culturi. Acolo am fost instruit timp de două săptămâni. Să înveți și să predai în același timp este o experiență utilă. Era superb. Noi trebuia să organizăm diferite metode interactive de predare a limbii, eram într-o competiție cu alte țări. Eu am primit titlul de cel mai bun internaut național și internațional, le-a plăcut că am avut lecții legate de muzică, psihologie, deci le-a plăcut stilul meu și m-au acceptat ușor. Mă gândesc să ajung deja în Ungaria pe mai mult timp. Budapesta este un oraș foarte frumos. La școala din Komarom sunt 400 de elevi și când m-am întors acasă aveam 400 de invitații de prietenie pe facebook. Chiar și acum îmi comentează, pun like-uri, au dat share la Carla’s Dreams, le-a plăcut mult”, povestește Vadim.
Cum a ajuns în Ungaria
Studentul zice că atunci când a plecat în Ungaria cunoștea foarte puțin despre această țară. Acolo a aflat despre Austro-Ungaria, a apreciat arhitectura pe care o au și crede că „orașul Budapesta este mai frumos ca oricare altul din Austria”.
Este foarte curios și cum a ajuns Vadim în Ungaria: „Am fost întâlnit de un cuplu care m-a așteptat acolo la gară, m-a cazat pe o noapte în Budapesta, m-a hrănit, mi-a făcut cunoștință cu proiectul, după care m-a așezat în tren și mi-a spus la care stație să mă opresc. Când am ajuns la destinație, m-a întâlnit familia-gazdă care m-a dus „acasă”, apoi la școală unde am făcut cunoștință cu profesorii. Am trăit la trei familii diferite în acest stagiu internațional, au făcut-o intenționat, pentru ca eu să cunosc mai mulți oameni, mai multe familii, m-am împrietenit mult cu ei, uneori stăteam până la 3-4 de noapte și vorbeam despre tot - de la haine și stil, până la politică și economie”.
Apoi, studentul a mai fost la un stagiu internațional în SUA pe când era în anul trei de facultate și zice că voluntariatul „trage” greu la CV peste hotare. „Aș mai merge, chiar vara aceasta, cred că merită. Când îți cumperi o pereche de adidași, țin un an sau doi, însă o amintire peste hotare este pentru tot restul vieții”, este convins Vadim.
De la Viena la Baku
Elena Gonța a absolvit liceul anul acesta, dar este membră a AIESEC din toamna anului 2015. A ajuns aici după ce a participat la un stagiu internațional. „Am cunoscut multe persoane foarte deschise și prietenoase. Am avut stagiul în Viena, unde am vorbit despre cultura noastră, această experiență m-a schimbat foarte mult. Din acest motiv, am mai aplicat o dată în cadrul acestei platforme și deja o să plec în curând în Baku cu un proiect educațional”, zice Elena.
„Noi credem că liderii sustenabili, informați și deschiși spre diversitate culturală ne pot ajuta să rezolvăm multe probleme și provocări care apar în toată lumea. Noi le oferim tinerilor o platformă globală unde ei învață, se dezvoltă, obțin experiență. În organizația noastră, ei descoperă ce contează cu adevărat pentru ei și cum pot să aducă un impact pozitiv în societate prin acțiunile lor. „Global Citizen” îți oferă un stagiu de voluntariat peste hotare pentru a ieși din zona ta de confort, pentru a experimenta cum e să trăiești peste hotare și să lucrezi în echipe internaționale. Durata proiectelor se situează în intervalul de la 6 săptămâni la 12 săptămâni. De regulă, cazarea și o masă pe zi sunt asigurate”, spun responsabilii de la AIESEC.
Programele puse la dispoziție se referă la îmbunătățirea alfabetizării, eradicarea sărăciei, ajutor oferit comunităților de a lupta cu efectele schimbărilor climaterice și de a reduce impactul negativ al acestora asupra planetei, îmbunătățirea sistemelor sanitare etc.
Ce este AIESEC
AIESEC este o organizație globală, non-politică și non-profit condusă de studenți și recent absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Acest proiect activează în domeniul voluntariatului de 68 de ani, în Moldova fiind fondat abia în 1999. Proiectul inițial a avut ca scop „răspândirea înțelegerii între diferite națiuni prin înțelegerea indivizilor de diferite culturi”. Schimbul de experiență poate duce la producerea de schimbări spre bine acasă.
Mihaela Vrabie, stagiară
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”