Ce legume mâncăm toamna aceasta? Uite ce ne recomandă nutriționiștii
Toamna este sezonul perfect în care să dăm organismului mineralele şi vitaminele de care are nevoie pentru a trece de iarnă fără să fim atinşi de gripă. Mai ales că avem de unde alege.
Nutriţioniştii spun că în septembrie trebuie să profităm de vitaminele, mineralele şi fibrele din conopidă, vinete, morcovi, mere şi struguri. Ele ne feresc de anemie, ne îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi ne asigură energia necesară pentru a ne menţine organismul sănătos.
Prima pe listă este leguma albă şi dulce despre care se spune că reduce nivelul colesterolului, previne cancerul şi are efect antiinflamator.
Trei bucheţele de conopidă conţin 60 la sută din necesarul de vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar. Conopida are din plin fibre, care ajută digestia şi acid folic, care previne anemia.
Aliaţii pielii şi ochilor sunt morcovii. Ei conţin beta-caroten, vitaminele A şi C, fier, potasiu, calciu, fosfor şi magneziu.
Vinetele sunt pline de fier, calciu şi fitonutrienţi, care îmbunătăţesc circulaţia sângelui. În plus, sunt alimentele ideale pentru cei care ţin dietă pentru că au foarte puţine calorii. Mineralele şi vitaminele din vinete ajută la sănătatea firelor de păr şi a unghiilor.
Legumele le mâncăm crude în general. Vinetele şi conopida sunt două legume fibroase,la fel sunt şi morcovii. E un pic mai dificil, dar depinde cum sunt tăiate. Se poate în alimentaţia rawvegane să le consumi şi crude. În cazul în care există hiperaciditate sau sunt oameni care le preferă ca şi textură, atunci le gătim uşor la abur, dar nu prin fierbere pentru că atunci se pot pierde multe enzime şi alte substanţe importante.
De la legume trecem la fructe, mai exact la mere. Sunt gustoase şi sănătoase. Nu degeaba se spune că un măr pe zi ţine medicul departe. Dar atâta timp cât mâncăm şi coaja. În mere găsim vitaminele A, B1, B2, C, magneziu, fosfor, fier şi potasiu. În plus, antiioxidanţii din mere asigură longevitatea celulelor din organism şi luptă cu radicalii liberi.
Este sezonul strugurilor, aşa că nu ezitaţi să mâncaţi un ciorchine în fiecare zi. Este plin de minerale şi de vitamina B. Cei roşii conţin resveratrol, cel mai puternic antioxidant natural, care ajută la detoxifierea organismului.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”