Ce joc face Rusia în Orientul Mijlociu? Iranul RECLAMĂ vânzarea unor secrete militare către Israel
Un inginer din cadrul Ministerului Apărării de la Teheran a dezvăluit ziarului kuweitian Al-Jarida faptul că Rusia a oferit oficialilor de la Tel Aviv o serie de informaţii vitale despre sistemele antiaeriene vândute Iranului şi Siriei, lăsând aceste două ţări descoperite în faţa unor raiduri aeriene ale armatei israeliene, anunţă Jerusalem Post.
Conform spuselor oficialului iranian, toate încercările de până acum de a doborî avioanele israeliene care survolau teritoriul sirian şi atacau convoaiele miliţiilor Hezbollah au fost marcate de eşecuri, ceea ce i-a făcut pe liderii de la Teheran să bănuiască faptul că Rusia ar fi transmis Israelului codurile de identificare a ţintelor.
Aceste coduri permit rachetelor S-300 să selecteze o ţintă clară şi să lovească numai obiective inamice, aliaţii având la dispoziţie un cod electronic special care anulează o eventuală lovitură direcţionată împotriva lor.
Din februarie însă, Teheranul a decis să nu îşi mai pună toată încrederea în aliaţii de la Moscova şi a luat măsuri suplimentare de precauţie.
„De acum suntem capabili să schimbăm codurile de pe rachetele S-300. Am făcut-o după ce am primit informaţii privind faptul că Israelul a intrat în posesia codurilor de operare a sistemului de rachete rusesc”, a explicat sursa militară de la Teheran.
Iranienii au încercat chiar să combine sistemul antiaerian S-300 cu replica domestică Bavar-373, dar cele două modele de lansatoare de rachete s-au dovedit incompatibile în timpul testelor.
În schimb, o mână de ajutor a fost dată şi aliaţilor sirieni, Teheranul trimiţând în misiune mai mulţi experţi care să schimbe, fără ştirea Moscovei, codurile de operare de pe acelaşi sistem antiaerian.
„Radarele siriene tratau avioanele israeliene ca aeronave aliate, fapt care dovedeşte că Israelul deţine aceste coduri de identificare. Inginerii noştri au reuşit să schimbe o parte din coduri şi, acum, din momentul în care au intrat în spaţiul aerian al Siriei, sistemul a lansat corect rachetele interceptor”, a mai spus inginerul iranian.
Atât Iranul cât şi Siria au cerut explicaţii Rusiei cu privire la inabilitatea sistemului de rachete S-300 de a recunoaşte ţintele israeliene, dar răspunsul nu a sosit încă.
În războiul civil din Siria, Rusia şi miliţiile Hezbollah fac front comun cu trupele guvernului Assad, Moscova oferind forţelor de la Damasc sprijin aerian şi sistemul defensiv S-300 pentru a contracara atacurile rebelilor antiguvernamentali susţinuţi de SUA şi aliaţii săi şi a grupărilor Statului Islamic.
Deşi nu s-a amestecat în mod direct în luptele care macină Siria şi Irakul, Israelul a survolat în repetate rânduri înălţimile Golan, un teritoriu disputat încă între Tel Aviv şi Damasc, şi a ripostat constant la atacurile armate ale sirienilor şi aliaţilor lor.
Sursa: business24.ro
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”