Ce înseamnă „mână de mamoş” şi când apare
Toată lumea a auzit de leşin din pricina căderii de calciu (hipocalcemie), iar multe persoane chiar au trecut prin astfel de stări.
Hipocalcemia reprezintă scăderea concentraţiei calciului din sânge sub valorile normale de 9 miligrame/decilitru pentru calciul total şi de 4, 5 miligrame/decilitru pentru calciul ionizat. Unul dintre cei mai importanţi ioni din organism, calciul, ajută, potrivit ziarulring.ro, la menţinerea rezistenţei oaselor şi dinţilor, transmite impulsurile nervoase, ajută la coagularea sângelui şi transmiterea semnalelor intracelulare, la activarea a numeroase enzime şi la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.
De asemenea, are un rol important şi în stimularea secreţiei anumitor hormoni.
Ce rol are vitamina D
„La nivelul pielii se formează, sub influenţa radiaţiilor ultraviolete, vitamina D. Aceasta este preluată şi din anumite alimente, însă devine activă doar prin hidroxilare la nivelul rinichilor. Excesul de calciu din corp este eliminat tot prin rinichi. Un rol decisiv în metabolizarea calciului îl au glandele paratiroide, care secretă un hormon ce mobilizează calciul în oase şi îi creşte concentraţia în sânge”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Ce cauze are
„Hipocalcemia – căderea de calciu – poate apărea pe fondul unei insuficienţe renale sau al proastei funcţionări a paratiroidelor. De asemenea, persoanele care, în urma analizelor de sânge, constată că au carenţă de magneziu în organism şi un surplus de fosfor au risc crescut de a face căderi de calciu. Dintre bolile grave, pancreatita poate fi o cauză a hipocalcemiei. Şi unele afecţiuni ale rinichilor sau tratamentele împotriva cancerului sau convulsiilor mai pot sta la baza apariţiei căderilor de calciu”, spune dr. Luca.
Cum se manifestă
Deoarece calciul este implicat în transmiterea impulsurilor nervoase către muşchi, hipocalcemia determină afectarea activităţii musculare (spasmofilie). „În timpul unei crize de hipocalcemie, pacientul simte că îi amorţesc gura şi ochii, are spasme musculare şi apare semnul Trousseau, aşa-numita «mână de mamoş», adică o extensie a degetelor 2-5 şi o contractură în aducţie a policelui. Mai există şi semnul Chvostek, adică buza superioară se contractă la colţuri şi contractura poate merge până la obraz sau pleoape”, explică medicul.
„Cele mai bogate alimente în calciu sunt ouăle şi lactatele”, DR. LAURENŢIU LUCA, directorul Clinicii PULS
„Calciul care provine din alimente se absoarbe la nivelul intestinului subţire, absorbţie care este reglată de vitamina D.”, DR. LAURENŢIU LUCA
99% din calciul prezent în organism este fixat în oase.
R. Moldova ar putea primi un AVANS de 20% din suma de 1,8 MILIARDE de euro promisă de UE: „Am propus creșterea prefinanțării de la 7% la 20% din suma totală.R. Moldova are nevoie de acești bani ACUM”
Trei ambulanțe de ultimă generație, în valoare de opt milioane de lei, donate R. Moldova de către SUA: „Noile autosanitare vor salva viețile micilor pacienți”
Opt pretinși „observatori” trimiși de Moscova să monitorizeze alegerile din R. Moldova au fost întorși acasă: „Profilul elucida apartenența la structuri militare din Federația Rusă, apartenența sau conexiuni la serviciile speciale ruse”