Ce fac moldovenii emigrați în Canada cu copiii lor
Dăinuire // Le cultivăm copiilor dragostea pentru neam și limbă prin lecții de istorie, povești și poezii de-ale clasicilor literaturii române
Școala de limba română din Oakville, Ontario (Canada), unde studiază circa 100 de copii cu vârste cuprinse între patru și 14 ani, este prima instituție din afară care a primit cărți și manuale din partea Guvernului moldovean. Până nu demult, aceasta se confrunta cu lipsa materialelor didactice în limba română, profesorii fiind cei care pe cont propriu se ocupau cu achiziționarea de carte. Care este opinia elevilor și profesorilor despre literatura recepționată, ce obiecte studiază și care sunt preocupările comunităților românești din Canada, am discutat cu Andrei Dragalin, moldoveanul care a înființat prima clasă de limba română în regiunea Halton.
Dle Dragalin, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) a început expedierea cărților de limba română pentru copiii moldoveni din diasporă. Au ajuns cărțile respective și la dvs.?
Cred că am fost printre primii care am primit prin poștă un colet cu cărți de la BRD. A fost o surpriză plăcută și binevenită, pentru că ducem lipsă de manuale de limba română.
Ce fel de cărți ați primit?
Biroul ne-a trimis manuale și caiete de limba română și o serie de cărți de lectură și literatură artistică pentru copii și adolescenți. Materialele sunt diverse și ne sunt de mare ajutor. Copiii înscriși la „Școala Noastră Oakville” au vârste cuprinse între patru și 14 ani și am găsit în materialele trimise de BRD subiecte pentru fiecare grupă de vârstă. Toată lumea s-a bucurat de acest cadou ajuns la noi în toiul sărbătorilor de iarnă - de la copii, la profesoare. Manualele și cărțile de povești și poezii ne sunt de un folos real. Cărțile au fost distribuite între cele trei clase și copiii beneficiază deja de ele.
Povestiți-ne despre școala dvs. Câți copii studiază aici, câți profesori activează, ce discipline aveți?
În 2010, un grup de părinți, în frunte cu subsemnatul și soția mea, Oana, a intervenit pe lângă Inspectoratul Regional de Învățământ pentru a înființa prima clasă de limba română din regiunea Halton, în localitatea Oakville din Canada. În paralel, același grup de părinți a inițiat programul Școlii duminicale pe lângă biserica ortodoxă română din Oakville, program care a funcționat pe bază de voluntariat. Astfel, mai mulți părinți au aflat de acest program de promovare a limbii române și ni s-au alăturat. Programul Școlii duminicale a crescut în doi ani la cinci coordonatoare și peste 60 de copii înscriși.
Același grup de părinți, în dorința de a oferi copiilor o mai largă expunere la limba română, au inițiat cursuri de pictură, desen, matematică, îndemânare, muzică și religie și chiar două tabere de zi de câte o săptămână pe parcursul verii.
În septembrie 2013, cele două programe și-au unit forțele sub titlul „Școala Noastră Oakville” pentru a crea un program bine structurat, împărțit pe trei grupe de vârstă. Grupa 4-5 ani, condusă de Mihaela Năstase, grupa 6-8 ani, condusă de Gabriela Covaci și grupa 9-14, condusă de Oana Dragalin. În prezent, la cursurile noastre participă 95 de copii.
Cu ce probleme vă confruntați?
Fiind departe de țară, una dintre dificultățile cu care ne confruntăm este lipsa materialelor didactice în limba română. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem în bibliotecile personale și din ce cumpărăm pe cont propriu din R. Moldova și România, ori de câte ori mergem în vizită la baștină.
Aș dori să menționez că noi, toți cei de la „Școala Noastră Oakville”, avem serviciile noastre de bază și timpul pe care îl dedicăm copiilor e timpul nostru liber.
Ne dăm bine seama că în Canada există și copii care s-au născut acolo sau, dacă au plecat împreună cu părinții lor în această țară, se simt mult mai confortabil vorbind limba țării-gazdă, decât pe cea maternă. Cum reușiți să le cultivați dragostea față de tradițiile și valorile noastre, să vorbească și să scrie în română la fel de bine ca în franceză sau engleză?
Primul pas îl fac părinții care își aduc copiii la școală. Încercăm să le cultivăm dragostea pentru neam și limbă prin lecții de istorie, povești și poezii de-ale clasicilor literaturii române (Creangă, Eminescu etc.), familiarizarea cu imnurile Republicii Moldova și României, colinde, cântece și scenete. Foarte mulți dintre copiii care vin la școală sunt născuți în Canada și studiază, la școala publică, engleza și franceza. E greu să-și dezvolte un vocabular în limba română, dar încearcă și ni se umple inima de bucurie când vedem câte reușesc să învețe pas cu pas. De admirat este că toți acești copii vin la școală cu drag și de multe ori ei sunt cei care insistă pe lângă părinți să fie aduși la școală.
Ce reprezintă comunitatea vorbitorilor de limba română din Ontario?
N-aș putea spune câți vorbitori de limba română sunt în Ontario la ora actuală. La recensământul din 2006, 80 710 locuitori din Ontario s-au declarat de origine română. Sunt convins că am trecut de 90 000. Cei ce vorbesc și simt românește se adună în echipe de fotbal, pe lângă biserici, asociații de ingineri și oameni de afaceri, școli, concerte, spectacole, își mențin identitatea prin rețele de socializare și prietenii mai vechi și mai noi. Suntem mulți, suntem activi și ne bucurăm de un mediu binevoitor și deschis în Canada. Și nu uităm de unde ne tragem. Este foarte important și încercăm să transmitem aceste sentimente de dragoste și mândrie generațiilor ce ne urmează.
Dvs. unde v-ați născut?
Sunt originar din Chișinău și absolvent al Liceului „Ion Creangă” din capitala R. Moldova și al Universității de Vest din Timișoara. Actualmente, lucrez director IT la subdiviziunea de brokeraj a unei bănci canadiene din Toronto, Canada.
Vă mulțumim!
Cătălin Mihai
Aditivul alimentar E171, folosit în mod special în paste tartinabile, supe, sosuri pentru salate sau suplimente alimentare, interzis în R. Moldova, la fel ca în UE: ANSA sporește controalele
CSE, măsuri URGENTE pentru a nu admite deconectarea energiei electrice după 1 ianuarie 2025. Unele întreprinderi își vor schimba PROGRAMUL de lucru, iar administratorii clădirilor publice și unităților comerciale vor limita iluminatul cu 30%
Îndemnul Maiei Sandu pentru cetățenii R. Moldova, în contextul situației de pe piața energetică: „Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile”