Ce este RADONUL, care mai este supranumit şi „ucigaşul tăcut” din locuinţele noastre
Deşi reprezintă a doua cauză principală a cancerului pulmonar, după fumat, fiind supranumit şi „ucigaşul tăcut” din locuinţe, radonul - un gaz radioactiv inodor și incolor - este un subiect necunoscut pentru foarte mulți dintre noi.
Trebuie precizat că limitele concentrației de radon în Europa sunt duble față de cele recomandate în Statele Unite. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) recomandă ca, în interior, concentrațiile medii de radon să nu depășească 4 picocurii pe litru (pCi /L), ceea ce, în sistemul metric, înseamnă doar 148 Bq/m3.
Radonul este un gaz radioactiv invizibil, fiind incolor și inodor, și este un mutagen cunoscut (poate provoca mutații genetice). Este eliberat în mod natural în subteran, din roci, sol și apă - și poate fi prezent atât în locuințe, cât și la birou sau la școală.
Potrivit specialiștilor, radonul poate fi găsit în orice casă, veche sau nouă, în diferite concentraţii, și de obicei își face drum prin fisurile din fundațiile clădirilor, acumulându-se în tăcere în interiorul clădirilor și în plămânii oamenilor.
În general, nivelurile de radon sunt mai mari la nivelurile inferioare ale clădirilor și în subsoluri, iar expunerea oamenilor la acest gaz radioactiv crește pe măsură ce practicile moderne de construcție fac locuințele tot mai etanșe. Acest poluant al aerului interior este cu atât mai periculos pentru populație, deoarece poate fi detectat doar prin testări specifice (din cauza radioactivității sale), care măsoară concentrațiile de radon.
„Radonul nu poate fi perceput de oameni, întrucât este incolor și inodor, dar poate fi măsurat datorită radioactivității sale. Gazul radon este absorbit în interiorul locuințelor din sol. În unele locuințe se înregistrează concentrații mari de radon, în special în zonele cu o cantitate mai mare de uraniu natural în sol și în roci. De asemenea, radonul poate fi prezent în materialele de construcții și în apa potabilă, dar, în majoritatea cazurilor, acestea determină o expunere la radiații mai mică decât radonul din sol.
Deși radonul ca atare este un gaz, produsele sale de descompunere radioactivă nu sunt gaze, ele atașându-se de particule de praf din aer. Dacă inhalăm produse de descompunere, radiația pe care acestea o emit ne poate deteriora plămânii.
Expunerea la radon crește riscul de cancer pulmonar. Riscul suplimentar de expunere este proporțional cu concentrația de radon din aerul respirat și cu durata expunerii la radon”, potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC), structura specializată în cancer a Organizației Mondiale a Sănătății.
TVR Moldova: Milioanele oligarului transnistrean Victor Gușan, câștigate din exportul de caviar în UE
Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică
DOC // Guvernul dezminte falsurile promovate de Natalia Morari, concubina lui Veaceslav Platon: „Nu s-a reintrodus nicio taxă adițională aeroportuară de 9,5 euro. Acea taxă impusă de gruparea criminală ce controla AIC a fost eliminată complet”