Ce efecte pozitive au STAFIDELE asupra organismului
Multe gospodine îşi amintesc de aceste fructe dulci doar de sărbători, când le folosesc la cozonaci, însă deşi au o utilitate aparent banală, cu aspect bătrânicios şi o textură uscată, stafidele sunt o alternativă sănătoasă, plină de beneficii pentru întregul organism şi pot fi consumate, potrivit csid.ro, şi ca atare, în locul bomboanelor sau dulciurilor pline de zahăr şi aditivi extrem de nocivi.
Stafidele au efecte pozitive nu doar în problemele de natură gastrointestinală sau în constipaţie. Să descoperim motivele pentru care este bine să introducem stafidele cât mai des în regimul alimentar:
Bune pentru digestie
Stafidele consumate zilnic sunt un adevărat „pansament” pentru stomac, deoarece acestea conţin o cantitate mare de fibre şi ajută la reglarea tranzitului intestinal. Prin urmare, stafidele au uşor efect laxativ şi previn constipaţia, dar ajută şi la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp.
Reduc aciditatea
Stafidele sunt resurse importante de potasiu şi magneziu, elemente care ajută la reducerea acidităţii gastrice şi a eliminării toxinelor din orgasnism, prevenindu-se astfel riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace.
Ameliorează simptomele anemiei
Conţinutul bogat de fier şi complexul de vitamina B pe care îl conţin stafidele ajută la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimulează producerea de celule roşii din sânge, celule cu rol extrem de important şi anume, cel de a transporta oxigenul către ţesuturi.
Au efect anticancerigen
Un antioxidant numit catehină prezent în stafide ajută la protejarea împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi, care pot provoca tumori şi cancer de colon.
Tratează infecţiile
Stafidele deţin fitonutrienţi polifenolici, cunoscuţi ca şi antioxidanţi cu efect antiinflamator. De asemenea, aceştia au proprietăţi antibacteriene şi ajută la reducerea febrei şi distrugerea bacteriilor şi virusurilor, astfel încât ne protejează de răceli sau alte viroze respiratorii, prin întărirea sistemului imunitar.
Bune pentru ochi
Antioxidanţii din stafide protejează vederea de radicalii liberi, care pot slăbi acuitatea vizuală şi care pot creşte riscul de afecţiuni oculare degenerative cum este cataracta. Stafidele sunt o sursă bună de vitamina A şi betacaroten, care sunt de asemenea excelente în protejarea ochilor.
Protejează împotriva cariilor
Stafidele conţin acid oleanoic, substanţă esenţială pentru păstrarea sănătăţii dinţilor. În plus, antioxidanţii cu rol antibacterian împiedică dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orală, iar calciul previne deteriorarea dinţilor.
Cresc pofta de mâncare
Dacă doreşti cu disperare să mai pui câteva kilograme, atunci stafidele trebuie să devină cele mai bune prietene ale tale. Introdu-le în alimentaţie pentru că sunt bogate în fructoză şi glucoză, elemente care îţi vor da multă energie, dar care ajută şi la creşterea apetitului, ajutându-te în acelaşi timp să iei în greutate fără să acumulezi colesterol „rău” în organism.
Ajută la întărirea sistemului osos
Cantitatea mare de calciu din stafide este benefică pentru dezvoltarea şi menţinerea unui sistem osos rezistent atât la copii, cât şi la adulţi.
Cetățenii Federației Ruse, primii într-un top al străinilor care au primit drept de ședere în R. Moldova
Peste 86 de mii de cetățeni străini au solicitat protecție temporară în R. Moldova, din martie 2023: Peste 2 300 de ucraineni au dobândit cetățenia R. Moldova, de la declanșarea războiului în statul vecin
DECLARAȚIE // Comunitatea internațională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei din stânga Nistrului, dar o soluție de durată depinde de retragerea trupelor ruse din regiune