16:03:32 04.02.2025
Stiri

​CE, despre ajutorul de 310 de milioane de euro oferit R. Moldova, inclusiv cetățenilor din Transnistria: Obiectivele noastre sunt decuplarea R. Moldova de insecuritatea aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea pe piața energetică a UE

Actualitate 04.02.2025 13:14 Vizualizări270 Autor: ZiarulNational
​CE, despre ajutorul de 310 de milioane de euro oferit R. Moldova, inclusiv cetățenilor din Transnistria: Obiectivele noastre sunt decuplarea R. Moldova de insecuritatea aprovizionării cu energie din Rusia și integrarea pe piața energetică a UE

Strategia pentru Independența Energetică și Reziliența R. Moldova pentru următorii doi ani, care presupune acordarea a 310 milioane de euro (în 2025), inclusiv pentru cei 350 de cetățeni din stânga Nistrului, are drept scop decuplarea R. Moldova de insecuritatea aprovizionării cu energie a Rusiei și integrarea deplină a acesteia pe piața energetică a UE, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Comisia Europeană și R. Moldova au convenit astăzi asupra unei Strategii cuprinzătoare pentru Independența Energetică și Reziliența R. Moldova în următorii doi ani. În cadrul acestei strategii, sprijinul global pentru R. Moldova ajunge la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi virați de UE până la jumătatea lunii aprilie. Pe lângă acest sprijin general, și în cadrul aceleiași strategii, UE pune la dispoziție 60 de milioane de euro pentru cei 350 de mii de cetățeni din stânga Nistrului. Cele 60 de milioane vor fi oferite cu anumite condiții”, precizează Comisia Europeană.

Potrivit sursei citate, pe termen scurt, pachetul general va sprijini cetățenii de pe malul drept al Nistrului, care se confruntă cu creșteri abrupte de preț la resursele energetice: „Vor fi acordate compensații la energie electrică pentru toată populația R. Moldova până la 31 decembrie 2025. Fiecare familie va achita primii 110 Kwh din factură la tariful care era înainte de creșterea prețurilor la energie”.

În cadrul acestei strategii, o finanțare de 60 de milioane de euro este disponibilă și pentru cei peste 350 000 de oameni din regiunea transnistreană, care au fost lăsați în frig în ianuarie, după ce „Gazprom” a întrerupt furnizarea de energie, subliniază Comisia Europeană. Acest sprijin este condiționat de luarea de către Tiraspol a unor măsuri privind libertățile fundamentale și drepturile omului în regiunea transnistreană și excluderea consumatorilor industriali cu consum mare de energie din pachetul de sprijin.

„Pe termen lung, sprijinul UE va permite R. Moldovei să-și îmbunătățească securitatea energetică prin investiții și reforme. De asemenea, acest ajutor va asigura decuplarea de la sursele energetice rusești. În cadrul celui de-al treilea pas, Comisia și partenerii internaționali vor finanța acțiuni și investiții în reziliența și independența energetică a R. Moldovei, precum și sprijinul pentru reducerea costurilor energetice pentru toți moldovenii. Acțiunile vor fi incluse în Agenda de reformă în cadrul Planului de creștere a R. Moldova până la sfârșitul anului 2026”, se mai arată în comunicatul Comisei Europene.

Pachetul cuprinzător de sprijin energetic este o altă demonstrație a sprijinului puternic al UE pentru R. Moldova. Atunci când va fi adoptat de legislatori, Planul de Creștere a Republicii Moldova ar trebui să prevadă înainte de vară o primă tranșă pentru a stimula economia județului și pentru a sprijini aderarea acestuia la UE.

Amintim că „Gazprom” nu și-a onorat obligațiile contractuale, oprind livrările de gaze către regiunea transnistreană la 1 ianuarie curent. Ca urmare, în stânga Nistrului a izbucnit o criză energetică de proporții, care a avut un impact devastator asupra populației.

Până acum, între 2021 - 2024, UE a oferit 240 de milioane de euro pentru a compensa tarifele la gaz și căldură în R. Moldova. În sezonul de încălzire 2023 - 2024, peste 750 000 de gospodării au beneficiat de compensații prin Fondul de reducere a vulnerabilității energetice (EVRF), sprijinit de UE.

Din 2022, sistemul electric al R. Moldova este conectat la rețeaua electrică continentală europeană. La 1 decembrie 2024, capacitatea de export din UE către Ucraina și R. Moldova a fost majorată de la 1,7 la 2,1 GW, inclusiv 315 MW pentru R. Moldova. Mai târziu, în decembrie, s-a ajuns la un acord prin care R. Moldova ar putea beneficia în continuare de capacități neutilizate de Ucraina. În plus, cu ajutorul UE, malul drept al Nistrului a reușit în 2022 să renunțe definitiv la gazele rusești, atunci când a fost apogeul crizei gazelor. De atunci, malul drept al Nistrului este alimentat exclusiv de pe piețele de gaze din UE.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md