Ce contraindicații are pepenele roșu, cel mai puternic diuretic. Fructul verii, bogat în calciu, reduce colesterolul din sânge
Vedeta verii, deliciosul pepene roșu, cel mai răcoritor fruct în zilele toride, este practic o multivitamină. Bogat în vitamina A, B6 și C, având un conținut de apă de 95%, pepenele este o reală binefacere pentru sănătate. Deși s-ar crede că nu are contraindicații, medicii spun că este interzis diabeticilor, persoanelor care suferă de gastrită cronică, ulcer, colită ori diaree.
În timpul verii, toropiți de căldura sufocantă, pepenele ne ajută să depășim perioadele critice. Previne instalarea unei stări de deshidratare, stimulează imunitatea prin intermediul limfocitelor și crește astfel rezistența organismului la infecții. Vitamina C protejează organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
„Licopenul este un pigment natural conținut de vegetale care le conferă culoarea lor roșie. Alături de roșie, pepenele este un formidabil furnizor de licopen. Este si un antioxidant care permite reducerea nivelului de colesterol din sânge. Acest antioxidant are un efect benefic și asupra bolilor cardiovasculare dar și asupra unor tipuri de cancer, mai ales cel de prostată.
Aliat în cure de slăbire Pepenele roșu nu este bogat doar în vitamine. El mai conține și fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu și potasiu. Pepenele roșu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli.
„Dacă suferiți de probleme renale și biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipație, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roșii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecțiuni. Puteți mânca, de asemenea, mult pepene roșu, dacă doriți să pierdeți în greutate. Dieta cu pepene roșu urmată timp de două săptămâni ajută la detoxifierea organismului datorită efectului diuretic excelent”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
Dieta cu pepene verde este indicată în cazul mai multor afecțiuni: psoriazis, artrită, ateroscleroză, gută, osteoporoză, boli cardiovasculare, nefrită (inflamația rinichilor), boli hepatice și obezitate. Fructul, datorită excelentelor sale calități, contribuie la reglarea echilibrului acido-bazic, reduce colesterolul, este un puternic diuretic, ajutând la curățarea rinichilor, previne formarea pietrelor la vezica urinară, rinichi și vezica biliară. De asemenea, în caz de anemie se recomandă consumarea pepenelui roșu, pulpă sau suc.
Cui este interzis
Sunt însă și persoane care nu se pot bucura de savoarea pepenelui roșu. Specialiștii spun că dieta cu pepene verde este contraindicată în mai multe cazuri.
„Diabeticii, cei care suferă de boli ale pancreasului, persoanele care au pietre la rinichi, adenom de prostată, gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite acest fruct pentru a nu-și agrava starea.
Pepenele roșu nu mai trebuie consumat nici de persoanele sănătoase, dacă apar dureri abdominale, balonare și gaze intestinale ori afecțiuni ale sistemului digestiv”, spune dr. Stan.
Sursa: adevarul.ro
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei