CC i-a spus NU lui Dodon: Legea care interzice propaganda rusă în R. Moldova, constituțională
Curtea Constituțională a respins astăzi sesiszarea lui Igor Dodon privind declararea neconstituțională a prevederilor Legii privind modificarea Codului Audiovizualului, care interzice propaganda rusească la radio și televiziune.
Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, care l-a reprezentat pe președintele Igor Dodon la ședința Curții Constituționale, a declarat că Legea antipropagandă încalcă mai multe prevederi ale Constituției, precum și ale Declarației Universale ale Drepturilor Omului, cum ar fi cele ce țin de dreptul la libera exprimare, libertatea opiniei, accesul la informație, dreptul la informare. În același timp, Maxim Lebedinschi a mai spus că această lege îngrădește accesul la informație, „iar sursele media nu pot servi unor grupuri de interese sau ideologii”. „Convenția (n.r. - Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră) a fost semnată acum 17 ani, însă acum s-au trezit că spațiul informațional autohton poate fi atacat pintr-o propagandă. Este un instrument pentru a introduce cenzura îm mod arbitrar și contrar Constituției”, a adăugat juristul, citat de „Radio Chișinău”.
În replică, reprezentanții Parlamentului și Guvernului au declarat că prevederile Constituției permit autorităților publice să adopte anumite măsuri pentru a proteja spațiul mediatic și a asigura securitatea națională și informațională a cetățenilor. Potrivit acestora, propagnda imnpune o reacție certă de a proteja cetățenii, manipularea este un atentat la mai multe drepturi stipulate în Legea Supremă.
Legea privind modificarea Codului Audiovizualului, care prevede interzicerea propagandei rusești la radio și televiziune, a intrat în vigoare în februarie curent. Astfel, a fost interzisă difuzarea emisiunilor care au conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, iar Rusia nu a semnat acest document.
În cazul în care posturile de radio și tv nu se supun noii legi, riscă amenzi de la 40 000 până la 70 000 de lei, iar în cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o sută de mii de lei. Pedeapsa cea mai aspră prevăzută de Codul Audiovizualului va fi retragerea licenței postului tv.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare