04:34:47 23.11.2024
Stiri

RAPORT // Cazurile de violență și abuz asupra copiilor s-au dublat în R. Moldova

Social 04.02.2014 15:53 Vizualizări3922 Autor: Polina Cupcea
RAPORT // Cazurile de violență și abuz asupra copiilor s-au dublat în R. Moldova


Pe parcursul lunilor septembrie-decembrie 2013, în R. Moldova au fost înregistrate 6 332 de cazuri de violență asupra copiilor, cu 2 618 mai multe decât în perioada martie-mai 2013. Dintre acestea, 3 026 s-au manifestat prin abuz fizic, iar 1 940 - prin abuz psihologic. Datele au fost prezentate în cel de-al doilea raport privind abuzul față de copii, elaborat de Ministerul Educației.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, acțiunile de prevenire a violenței nu dau rezultatele scontate și, drept consecință, numărul cazurilor de abuz față de copii este în creștere. Din numărul total de cazuri de abuz și violență asupra copiilor aproape 1 164 au fost cazuri de neglijare, 159 - exploatare prin muncă și 43 de cazuri - abuz sexual.

„Știm că există directori care nu raportează toate cazurile pentru a proteja imaginea instituției sau avem situații când responsabili din școli nu au suficientă susținere din partea managerilor școlari și, evident, acest lucru nu ne ajută să abordăm și să combatem acest fenomen așa cum ne-am dori”, a declarat ministrul Educației.

Cele mai multe cazuri de violenţă au fost sesizate de către elevi - 2 404, iar alte 2 177 de cazuri - de către cadrele didactice. Părinţii şi personalul non-didactic au raportat 1 257 de cazuri. Potrivit datelor raportului, la mai multe cazuri de violență au fost supuși băieții - 4 154 de cazuri.

În perioada menționată, Ministerul Educației a desfășurat mai multe activități la acest compartiment. Drept exemplu servește aplicarea metodei filmului didactic pentru prevenirea violenței față de copii „Fir de nisip”. Diriginții sau profesorii împreună cu elevii privesc fragmente de film ce oglindesc situaţii reale din viaţă, după care urmează o discuţie dirijată pe baza acestuia.

Corina Preguza, elevă în clasa a 10-a la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din orașul Strășeni, a participat la o astfel de instruire. Eleva a menționat că, datorită acestei lecții, va fi mai atentă la ce li se întâmplă colegilor săi și, eventual, va anunța profesorii despre starea colegului. „Am observat colegi care nu aveau dispoziție și chiar au devenit mai închiși în sine, dar nu am avut curajul să spunem cuiva. După aceste lecții am înțeles ce avem de făcut și cum putem să ne protejăm, dacă nimerim într-o situație de abuz și să acționăm”, spune Corina.

Scopul acestui program este de a ajuta adolescenţii să-şi formeze atitudini care să-i protejeze de diferite forme de violenţă, plasându-i în poziţia de anticipare a anumitor reacţii proprii într-o serie de situaţii propuse şi de a găsi strategii şi persoane-resursă care să le ofere suport în depăşirea dificultăţilor.

„Important este că discuţia se face pe baza personajului-copil. Astfel, elevii au avut posibilitatea să-şi expună mai liber propria opinie, să fie ascultaţi fără a li se aduce replici. Ei înşişi au propus soluţii pentru situaţia din viaţa prezentată în filmuleţ.Totuși, mai există oarecare probleme în aplicarea acestei metode, deoarece nu toți profesorii au abilități de a stăpâni o discuție și de a comunica cu copiii de la egal la egal. Pe de altă parte, elevii nu au încredere în toți profesorii, or filmul îi provoacă să se deschidă și să comunice despre problemele cu care se confruntă sau dacă au sesizat vreo formă de abuz”, a specificat Iosif Moldovanu, consultant în politici de protecție a copilului în cadrul ministerului.

Până acum, au fost instruiți 1 600 de formatori care vor asista Direcțiile raionale și municipale de învățământ în organizarea activităților de prevenire și combatere a violenței asupra copiilor. „Am depistat mai multe cazuri de abuz, unele chiar de abuz sexual. Cert este că percepția profesorilor începe să se schimbe și să ia o atitudine și față de elevii care nu frecventează școala. Încercăm să pătrundem în lumea copiilor și să vedem care sunt problemele acestuia. Încercăm să-I ajutăm și să rezolvăm, dacă e un caz mai compex, împreună cu asistenții sociali, poliția, medicul aceste cazuri de violență”, a opinat Eugenia Mâțu, profesoară la Liceului Teoretic „M. Eminescu” din orașul Strășeni.

Amintim că, pe parcursul lunilor martie-mai 2013, în țară au fost înregistrate 3 714 cazuri de violență asupra copiilor.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md