Cazurile de CORUPȚIE vor fi examinate mult mai rapid, iar bănuiții care vor coopera cu procurorii vor avea parte de pedepse mai blânde. Dorin Recean: „Toate modalitățile de tergiversare a proceselor vor fi curmate”
Cazurile de corupție vor fi examinate cu o viteză mai mare, după ce Guvernul a aprobat astăzi modificări la Codul de procedură penală și Codul contravențional. Astfel, nu vor mai fi admise situații când avocații tergiversează nejustificat examinarea cauzelor în instanță, a declarat premierul Dorin Recean, după ședința Executivului.
„Prin aceste modificări, procesul penal va deveni mult mai eficient, iar judecarea cauzelor se va face cu mai puține tergiversări. În special e vorba de cazurile când avocații tergiversează, în cazurile de corupție, examinarea cauzelor. Știm cu toții că aceștia cer prin schimbarea locului în care să fie judecată cauza, schimbarea completului de judecată, adresări la Curtea Constituțională… Toate aceste modalități de tergiversare vor fi curmate”, a precizat Recean.
Astfel, vor fi lichidate unele prevederi care împiedică buna desfășurare a procesului judiciar - spre exemplu - schimbarea sediului sau a completului de judecată. În același timp, ședința de judecată va putea fi amânată o singură dată, la cererea motivată a inculpatului, apărătorului sau procurorului. De asemenea, au fost revizuite prevederile privind admiterea, desemnarea și înlocuirea apărătorului. În situațiile în care un apărător va lipsi nejustificat sau va refuza să exercite apărarea, acesta va fi înlocuit pentru perioada absenței nejustificate.
Totodată, potrivit proiectului, va fi extinsă utilizarea de către instanțele de judecată a videoconferinței pentru persoanele aflate în detenție. Audierea acestora prin videoconferință va avea loc în prezența unui apărător ales sau desemnat. La fel, martorii vor putea fi audiați prin videoconferință, în cazul în care nu va fi posibilă prezența acestora în ședințele de judecată.
Totodată, modificările prevăd și semnarea unui acord de cooperare între bănuiți și organele de drept.
„Aceste acorduri de cooperare, cu siguranță, va ajuta autoritățile. Cei care au fost parte a diferitor scheme de corupție, vor putea colabora instituțional cu organele de anchetă, cu procurorii”, a punctat Recean.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România