Cazul violonistei Alexandra Conunova, care a rămas fără VIOARĂ la Aeroport: Procurorii efectuează acțiuni de urmărire penală și au apelat la ajutorul Interpol pentru a stabili valoarea instrumentului muzical nedeclarat vameșilor
Procurorii din R. Moldova continuă acțiunile de urmărire penală privind tentativa de scoatere din republică, prin Aeroportul Internațional Chișinău, a unei viori datate din secolul al XVIII-lea, fără declararea instrumentului muzical așa cum prevede legea.
Cazul a fost înregistrat pe 22 octombrie curent, când vameşii moldoveni au găsit în bagajele unei femei din Republica Moldova o vioară, iar presa a scris că ar fi vorba de una confecționată de Antonio Stradivarius și ar valora circa două milioane de euro.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a denunțat o „confuzie”, anunțând că instrumentul a fost realizat de renumitul lutier italian Giovanni Battista Guadagnini şi este deţinut legal de violonista Alexandra Conunova, originară din R. Moldova și stabilită în Elveția.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) își bazează investgațiile pe prevederile Legii cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, care interzic scoaterea din republică a valorilor din domeniul artei fără deținerea unei autorizații eliberate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.
Totodată, procurorii fac referire la prevederile Convenției de la Paris asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale.
„În acest sens, cu participarea experților și a deținătorului instrumentului muzical reținut la Aeroportul Internațional Chișinău, acesta a fost examinat în detalii. În continuare, prin intermediul serviciului Interpol, organul de urmărire penală urmează să stabilească statutul viorii ridicate, valoarea de facto a acesteia și dacă ea reprezintă o valoare culturală pentru statul de origine. Ulterior, în baza rezultatelor procedurilor enunțate, oamenii legii urmează să aprecieze statutul procesual al persoanei care deținea instrumentul muzical la ieșirea din R. Moldova, se arată într-un comunicat de presă al PCCOCS.
Ministrul Sergiu Prodan a declarat pentru TVR Moldova că vioara sechestrată de vameşi pe Aeroportul Chişinău a fost realizată în 1785, la Torino, de către lutierul Giovanni Battista Guadagnini. Instrumentul a fost împrumutat violonistei Alexandra Conunova de către elveţianul Cedric Berger.
Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale momentului în lume, urma să ajungă la un festival din Federaţia Rusă, însă vioara i-a fost sechestrată la Aeroportul Internațional Chișinău până la clarificarea situației.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”