Cazul MISTERIOS al jurnalistei de la Pervîi Kanal. Incongruențele din povestea Marinei Ovsianokova, o propagandistă veterană, sunt ULUITOARE - disidentă sau MARIONETA Kremlinului?
Povestea jurnalistei ruse de la Pervîi Kanal, care a protestat în direct față de războiul dus de Putin în Ucraina, a stârnit un val de simpatie, dar și neîncredere în toată lumea.
Este ea un disident sau o marionetă a Moscovei? Marina Ovsianikova a oferit un interviu publicației Politico, în care a explicat ce a determinat-o să ia atitudine, în ciuda riscurilor.
Într-o cameră dintr-o secție de poliție secretă, în adâncul unui centru expozițional întins din Moscova, un ofițer de poliție rus i-a oferit Marinei Ovsianikova o ceașcă de ceai.
„Din anumite motive, nu mi-a fost frică”, a spus Ovsianikova la telefon în urmă cu câteva zile. „În acel moment nu mi-a fost frică. Acum, m-aș gândi de două ori”, a explicat femeia pentru POLITICO, transmite ziare.com.
Până în acel moment, Ovsianikova, un editor în vârstă de 43 de ani de la rețeaua de televiziune Channel One a propagandei de stat din Rusia, răspunsese deja la aceleași întrebări ore întregi; era obosită, flămândă și însetată. În noaptea precedentă, pe 14 martie, la ora 21:30, ea a ținut un afiș împotriva războiului în platoul televiziunii. „Oprește războiul. Nu crede propaganda. Te mint aici”, scrisese ea în rusă. „Fără război” și „Ruși împotriva războiului”. „Opriți războiul, nu războiului, opriți războiul, nu războiului”, a strigat ea.
Pentru câteva clipe, protestul lui Ovsianikova a fost transmis în casele din jurul Moscovei și din centrul Rusiei. Apoi, transmisiunea a fost tăiată. Ovsianikova a fost reținută, dusă la o secție mare de poliție din cadrul complexului de studiouri de televiziune de stat cunoscut sub numele de Ostankino, înainte de a fi mutată la departamentul de poliție secretă din cadrul Expoziției de realizări ale economiei naționale de la Moscova, un parc mare cu săli de expoziție, unde a fost reținută pentru următoarele 14 ore.
După ceea ce a părut a fi o interogare fără sfârșit, la primele ore ale dimineții, interogatorul ei a spus: „Hai să bem o ceașcă de ceai. Hai să mâncăm niște clătite”, a povestit Ovsianikova.
După cum orice dușman al președintelui rus Vladimir Putin ar fi avertizat-o pe Ovsianikova, dacă ar fi încă în viață să facă acest lucru: când un ofițer de securitate rus îți oferă un ceai și o gustare, nu spune da. Dar Ovsianikova era nouă în jocul disidenței și nepregătită pentru ceea ce avea în față.
„M-au căutat toți jurnaliștii, toți avocații. Mă căutau în Ostankino, unde există un departament mare de poliție. Dar faptul că există un departament de poliție la centrul expozițional - niciun jurnalist nu știa despre asta. Este un departament secret, o mică secție de poliție și acolo m-au dus”.
„Nu au fost temnițele Lubianka”, a spus ea, referindu-se la temutul sediu al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse, succesorul KGB-ului Uniunii Sovietice. „Nu au fost cătușe, nu m-au torturat”.
„Nu m-au lăsat în pace nicio secundă. Dacă cineva trebuia să părăsească camera, intra o altă persoană și era cu mine tot timpul. Nu știam, nu am fost niciodată interogată, așa că am întrebat: << De ce mă urmărești chiar și până la toaletă >>? ”
Ovsianikova a fost interogata în principal de doi bărbați, a povestit ea pentru Politico – unul luând conducerea, celălalt ajutând. Amândoi aveau 30 de ani, niciunul nu era deosebit de impunător, iar ea avea senzația că erau lachei care îndeplinesc misiunea altcuiva.
În timp ce bărbații îi puneau întrebări, telefoanele lor au continuat să sune. Ovsianikova i-a auzit vorbind cu superiorii lor, care le-au spus cum reacționează lumea la protestul său și la dispariția sa ulterioară, în timp ce dezbăteau ce fel de acuzații să-i aducă.
Primul moment important a venit când președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Ovsianikova pentru protestul ei în discursul său după ora 2 dimineața, spunând că este recunoscător „în special doamnei care a intrat în studioul Channel One cu un afiș împotriva războiului”.
Dar adevăratul eveniment major a avut loc mai târziu în acea dimineață, când președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat îngrijorarea cu privire la locul unde se află Ovsianikova, spunând reporterilor: „În mod evident luăm măsuri menite să oferim colegului dumneavoastră protecția noastră la ambasadă sau azil”.
De îndată ce Macron a făcut aceste comentarii, telefonul anchetatorului a sunat cu instrucțiuni de a impune acuzații administrative, cu o pedeapsă maximă de numai 10 zile, mai degrabă decât cele penale, care ar fi putut duce la închisoare până la 15 ani.
„Am putut auzi o parte din conversație”, a povestit Ovsianikova. „Am înțeles că primesc apeluri de la conducere și au primit câteva întrebări suplimentare. În mod clar, li s-a spus ce să mă întrebe. Și apoi anchetatorul glumea: << Oh, acum te sună Macron, ceva se va schimba >> ”.
„Este posibil ca Macron, cu reacția sa foarte rapidă și cu oferta sa de azil politic să mă fi salvat de acuzații penale”, a spus ea.
Disident sau marionetă a Moscovei?
Incongruențele din povestea Marinei sunt uluitoare: o propagandistă veterană care iese direct din distribuția centrală dezvoltă brusc o conștiință și își aruncă în aer viața confortabilă, vorbind împotriva unui regim pe care l-a susținut două decenii.
Faptul că a reușit să iasă pe platourile de la „Vremea”, programul rusesc de știri de seară, și să fie difuzată fără să fie târâtă afară de paznici. Decizia autorităților de a-i aplica doar o pedeapsă administrativă legată de un videoclip împotriva războiului pe care l-a postat pe rețelele de socializare, în loc să formuleze acuzații penale pentru protestul TV în sine. Amenda ei blândă de 30.000 de ruble ( în jur de 280 de dolari), mai degrabă decât pedeapsa de 15 ani de închisoare. Faptul că a fost ulterior eliberată și liberă să vorbească cu presa occidentală.
Și apoi, o lună mai târziu, a obținut un nou loc de muncă ca scriitoare colaboratoare la ziarul german Die Welt.
După ce Die Welt a anunțat că a angajat-o pe Ovsianikova, o organizație de tineret ucraineană numită Vitsche Berlin a protestat în fața biroului ziarului. Într-o declarație, activiștii au spus că s-au opus numirii lui Ovsianikova pentru că „este imposibil de verificat dacă Marina Ovsianikova a încetat să coopereze cu Rusia”.
„Ea a plătit o amendă de 250 de dolari ca pedeapsă și a reușit să părăsească teritoriul rusesc nestingherită. Regimul rus a condamnat deja mai multe persoane cu până la 10 ani de închisoare pentru acțiuni similare împotriva războiului. Nu există ex-propagandă și nici foști propagandiști”, se spune în declarație.
Cu privire la întrebarea de ce a primit o pedeapsă atât de ușoară, Ovsianikova a declarat pentru Politico că a fost o mișcare „genială” a Kremlinului care a scos-o simultan din titluri și i-a subminat credibilitatea.
„Sunt gata să fac un poligraf, să răspund la orice întrebare”, a afirmat ea. „Kremlinul este destul de inteligent. S-au gândit bine și au o strategie foarte bună: încearcă în orice mod posibil să-mi devalorizeze acțiunea, să mă umilească, să mă denigreze, să mă acopere cu murdărie”.
„În Rusia, ei mă numesc spion britanic sau trădător”, a continuat Ovsianikova. „Pentru a-i determina pe ucraineni să se îndoiască de mine, ei pun în amestec faptul că eu sunt un agent al FSB. … Așa că sunt urâtă pe o parte și pe cealaltă – și pentru Kremlin, asta este foarte util. Cred că probabil își freacă mâinile de bucurie chiar acum, gândindu-se la cât de grozavă au făcut-o pentru a rezolva această problemă”.
VIDEO // Mesaj TRANȘANT pentru capetele fierbinți de la Chișinău, care vor să bage R. Moldova în RĂZBOI. Recean: „Noi păstrăm pacea, dar Kremlinul vrea instalarea unei administrații proruse, care va facilitată creșterea prezenței militare a Rusiei”
Ministerul Apărării NU confirmă violarea spațiului aerian autohton de încă o rachetă rusească
Revenit de la Moscova, Krasnoselski se arată sigur că rușii vor relua „în curând” furnizarea de gaze naturale către regiunea separatistă a R. Moldova sun formă de „asistență umanitară și tehnică”