Cazul INCREDIBIL al bărbatului care își injectează de 30 de ani venin
De aproape treizeci de ani, Steve Ludwin se injectează cu venin de șarpe. Este o practică din cauza căreia a fost pe punctul de a-și pierde viața, dar care ar putea să salveze alte câteva mii, deoarece, grație lui, oamenii de știință încearcă să creeze un nou tip de antivenin, informează AFP, potrivit Agerpres.
O expoziție dedicată veninului, organizată la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, deschisă în perioada 10 noiembrie 2017 - 13 mai 2018, consacră un scurtmetraj acestui om grație căruia știința medicală realizează progrese.
Instalat în sufrageria apartamentului său din centrul Londrei, acest muzician american în vârstă de 51 de ani, care s-a mutat în Marea Britanie, ține cu fermitate capul unui Trimeresurus popeiorum, un șarpe originar din Asia, a cărui piele este colorată într-o nuanță strălucitoare de verde. El extrage astfel câteva picături de venin. După câteva minute și le injectează în braț cu ajutorul unei seringi, un gest pe care îl repetă cu regularitate încă de la sfârșitul anilor 1980.
„Obsedat” de șerpi, Steve Ludwin a început să își injecteze cantități mici de venin în jurul vârstei de 20 de ani, inspirat de Bill Haast, un american pasionat de aceste reptile de la care extrăgea venin în cadrul unor programe de cercetări medicale.
„Pare o nebunie, dar în realitate acest lucru are efecte potențial pozitive asupra sănătății”, asigură Steve Ludwin. „Această metodă mi-a întărit sistemul imunitar. Nu am mai avut o răceală de 15 ani”, a adăugat el, înainte de a evoca și o serie de efecte benefice împotriva îmbătrânirii.
„Nimic de-a face cu «excursiile» provocate de droguri”
Însă această practică „nu are nimic de-a face cu «excursiile» halucinogene de genul celor practicate de Jim Morrison”, afirmă Ludwin. Injectarea cu venin „cauzează o suferință extremă, este foarte, foarte periculoasă și eu nu încurajez pe nimeni să facă acest lucru”, a adăugat el.
Ludwin și-a injectat venin recoltat de la unii dintre cei mai periculoși șerpi din lume - mamba negru, cobră, crotal - și a suferit mai multe „accidente”, inclusiv o supradoză din cauza căreia a fost pe punctul de a-și pierde un braț.
Pasiunea lui insolită a căpătat un nou sens de când o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga și-a fixat ca obiectiv producerea unui antivenin cu ajutorul anticorpilor prelevați de la acest donator unic.
„Când își injectează venin, sistemul lui imunitar reacționează. Sperăm să găsim copii ale anticorpilor lui, să îi izolăm, să îi testăm și, în final, să putem să îi reproducem”, a explicat pentru AFP Brian Lohse, profesor la Facultatea de Sănătate și științe medicale din cadrul Universității Copenhaga.
Din 2013, patru cercetători lucrează cu normă întreagă la acest proiect, care se va încheia peste un an.
Dacă proiectul va avea succes, noul produs va fi primul antivenin de origine umană conceput pe baza anticorpilor recoltați de la un donator care și-a injectat mai multe tipuri de venin de șarpe.
5,4 milioane de victime
Până în prezent, diversele tipuri de antidot sunt obținute prin injectarea veninului - în cantități mici - într-un animal, cel mai adesea într-un cal, pentru ca medicii să recolteze apoi anticorpii produși.
Problema constă în faptul că „anticorpii derivați din animale sunt în zilele noastre destul de scumpi”. „Prețul mediu al unui tratament la spital este cuprins între 2.000 și 3.000 de dolari și poate să ajungă până la 14.000 de dolari în anumite cazuri”, a explicat Brian Lohse. În plus, acest tip de tratament poate avea efecte secundare.
În cazul unui antivenin derivat de la un pacient uman, „nu vom putea să excludem complet riscul de apariție a unor alergii, dar probabilitatea este mult mai scăzută decât în cazul anticorpilor proveniți de la animale”, a adăugat profesorul Lohse.
Același cercetător consideră că noul antivenin va costa în jur de 100 de dolari și speră că va putea să îl distribuie în mod gratuit în țările de risc, cu sprijinul guvernelor, ONG-urilor, UNICEF și OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Potrivit OMS, mușcăturile de șarpe reprezintă o chestiune de sănătate publică „neglijată”. Organizația estimează că în fiecare an aproximativ 5,4 milioane de persoane din lumea întreagă sunt mușcate de șerpi, iar între 81.000 și 138.000 dintre ele mor din această cauză.
„Știința și, poate, viitoarele victime ale șerpilor vor putea să îi mulțumească lui Steve pentru eforturile sale, dar, pe de altă parte, este foarte periculos să te autoimunizezi astfel”, a declarat Brian Lohse.
„Steve s-a pus singur într-un pericol grav de mai multe ori”, a reamintit cercetătorul danez, care îi descurajează cu fermitate pe cititori să urmeze exemplul temerarului britanic.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei