Caz de febră tifoidă, înregistrat în R. Moldova dup o pauză de șase ani: Cum se simte tânărul de 20 de ani, reîntors recent din Nigeria
Un tânăr de 20 de ani, originar din Nigeria, dar domiciliat la Tiraspol, a fost diagnosticat cu febră tifoidă și este tratat într-un spital din Chișinău.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că tânărul a acuzat febră, frisoane, cefalee, slăbiciuni, greață, vomă, scaune lichide, dureri abdominale și musculare și a solicitat asistența medicului de familie.
„În prezent, acesta primește tratament specializat în cadrul unei instituții medicale din municipiul Chișinău, starea de sănătate fiind de gravitate medie”, transmite ANSP.
Boala a fost importată din Nigeria, unde bolnavul s-a aflat în perioada 10 decembrie 2024 - 4 ianuarie curent.
Potrivit ANSP, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în R. Moldova în anul 2019, la o persoană revenită din Irak.
Febra tifoidă este o boală infecțioasă ce se manifestă prin febră cu creștere treptată în fiecare zi, slăbiciuni generale, cefalee, diaree sau constipație, oboseală extremă.
În scopul prevenirii infectării cu febra tifoidă, specialiștii recomandă călătorilor să se spele bine pe mâini cu apă și săpun înainte de a mânca, înainte de a manevra cu alimentele, dar și în timpul preparării lor, să folosească dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool, dacă nu sunt disponibile - surse de apă și săpun, să utilizeze surse de apă și materii prime sigure, precum și apă potabilă fiartă timp de 1 minut.
Totodată, evitați băuturile cu gheață, cu excepția cazului în care gheața este făcută din apă îmbuteliată sau fiartă, nu consumați alimentele preparate de cineva care este bolnav sau a fost bolnav recent, precum și vaccinați-vă împotriva febrei tifoide în cazul în care planificați să plecați în zonele endemice.
Dacă aveți simptome în timpul sau după revenirea din călătorie, solicitați de urgență consultația medicului și menționați faptul că ați călătorit în zone endemice, în special Asia și Africa sub-sahariană.
Chișinăul, gata să livreze 72 de generatoare electrice instituțiilor educaționale și sociale din Zona de Securitate, afectate de criza din stânga Nistrului, provocată de de Federația Rusă: A fost accesat Mecanismul de Protecție Civilă al UE
Rusia continuă să țină Transnistria în frig și întuneric. „Gazprom” NU a făcut încă rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic, pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană
Proiect-pilot la VAMĂ: Șoferii de camioane se vor putea înscrie din timp în sistemul digital pentru traversare programată a frontierei și nu vor mai sta la rând! „BQS, pas important în soluționarea congestionărilor de trafic la frontieră”