Cauza penală pe numele lui Andronachi, care vizează un tun de 26 de milioane de lei în frauda bancară, „deblocată” în instanța de judecată: 17 ședințe anunțate până în martie 2024
Cauza penală pe numele fostului deputat democrat Vladimir Andronachi a început să fie examinată în ședința de judecată, după șapte luni de la expedierea dosarului în instanță.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, până în luna martie 2024, au fost fixate 17 ședințe de judecată pe marginea acestui dosar.
„Pe 30 octombrie 2023, a avut loc o nouă ședință de judecată în cauza penală de învinuire a lui Vladimir Andronachi, în cadrul căreia a fost începută cercetarea judecătorească, fiind expusă învinuirea formulată în rechizitoriu, totodată fiind stabilită și ordinea cercetării judecătorești. În cadrul ședinței din 31 octombrie 2023, reprezentantul părții vătămate și părții civile a depus acțiune civilă concretizată, care urmează a fi examinată la următoarea ședință stabilită pentru data de 10 ianuarie 2024. Până în luna martie 2024 au fost fixate 17 ședințe de judecată”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.
Fostul deputat Vladimir Andronachi riscă între 8 și 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, deoarece ar fi prejudiciat statul, împreună cu un complice de-al său, cu 26 000 000 de lei.
Procuratura Anticorupție a trimis pe 10 martie în instanța de judecată cauza penală disjunsă din cauza denumită generic „frauda bancară” în privința lui Andronachi, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.
Andronachi, calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale, ar fi prejudiciat, alături de complicele său, statul R. Moldova cu peste 26 de milioane de lei, spun procurorii.
Din această sumă, peste 1 000 000 de dolari a fost spălat, iar aproximativ 800 000 de euro au fost virate în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România