Câți „MARINARI” are R. Moldova? Cetățenii R. Moldova din diasporă pot vota, la 1 noiembrie, în baza pașapoartelor expirate, a buletinelor de identitate, dar și cu... livretul de MARINAR
Cetățenii R. Moldova care se vor afla, pe 1 noiembrie curent, în afara republicii vor putea vota la prezidențiale în baza pașapoartelor expirate, a buletinelor de identitate, dar și în baza livretelor de marinar eliberate în R. Moldova, se arată într-o decizie a Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Întrebat de ce marinarii ar fi o categorie privilegiată la alegeri, permițându-li-se să voteze în baza livretelor și nu a actelor de identitate, așa ca toți cetățenii din diasporă, președintele CEC, Dorin Cimil, a afirmat că autoritatea electorală centrală nu a făcut decât să transpună în actele cu privire la scrutinul prezidențial prevederile legislative existente.
„CEC a reprodus prevederile legale ce se conțin în Codul Electoral, precum și în legislația privind actele de identitate. Acestea sunt acte care permit identificarea persoanei, conțin semne de individualizare care permit identificarea lor în sistemul informațional și permit votul propriu-zis”, a declarat astăzi Cimil într-o conferință de presă.
Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Eugeniu Revenco, prezent la același eveniment, a adăugat că „R. Moldova are, într-adevăr, marinari mulți”.
„Vreau să vă asigur că, în perioada stării de urgență din primăvară, noi ne-am convins că și ei au nevoie de ajutor pentru repatrieri de la distanțe foarte îndepărtate”, a precizat Revenco.
Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, Angela Școlnic, șefa Serviciului secretariat, resurse umane și tehnologii informaționale din cadrul Agenției Navale a R. Moldova, ne-a spus că asemenea acte de identitate pentru marinari au început să fie eliberate din anul 2014.
Astfel, în ultimii șase ani, asemenea acte au fost eliberate la doar 89 de persoane și nu e vorba numai de specialiști în domeniul navigației maritime, cu studii în Rusia, România sau Ucraina, ci și de personalul care merge să lucreze pe diferite nave, cum ar fi muzicanți, lucrători de cazinou, oameni care merg să facă acolo curățenie etc. Asta pentru că nicio persoană nu poate urca la bordul navelor maritime fără un asemena act.
Cele mai multe livrete de marinar au fost eliberate în anul 2017 - 33 la număr, după ce în anii 2014 - 2015 ar fost întocmite doar trei documente de acest fel. În anul 2019 au primit astfel de acte 19 persoane, iar în 2020 - zece.
Menționăm că autoritățile au decis deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, cele mai multe în Italia - 30 la număr, urmând Federația Rusă - 17, România - 13, SUA - 12, Franța - opt, Marea Britanie - șapte, Germania - șase etc.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană