02:14:24 24.11.2024
Stiri

Câți cetățeni au mai rămas în R. Moldova după 32 de ani de independență. BNS a dat astăzi startul RECENSĂMÂNTULUI de probă în 11 localități din republică

Actualitate 28.08.2023 10:37 Vizualizări1266 Autor: Ziarul National
Câți cetățeni au mai rămas în R. Moldova după 32 de ani de independență. BNS a dat astăzi startul RECENSĂMÂNTULUI de probă în 11 localități din republică


Biroul Național de Statistică (BNS) a dat astăzi, 28 august 2023, start recensământului de probă al populației și locuințelor (RPL) în 11 localități din R. Moldova. În premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de colectare a datelor.

Potrivit directorului general al BNS, Oleg Cara, recensământul de probă se va desfășura în perioada 28 august - 10 octombrie 2023 și reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024, care se va desfășura cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Cercetarea va viza persoanele cu reședință obișnuită în R. Moldova, inclusiv cele aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni (la muncă, la studii și în alte scopuri); clădirile de locuit (ocupate sau neocupate) sau cele cu altă destinație dacă există cel puțin o locuință în acestea; și locuințele situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă.

Potrivit BNS, la recensământul de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total vor fi trei chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.

„Recensământul de probă reprezintă o etapă obligatorie de pregătire a unui recensământ, având scopul de a testa metodologia, chestionarele de recensământ, modalitatea de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. Recensământul de probă, de asemenea, ajută la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului din anul viitor, astfel asigurând o calitate înaltă a informațiilor colectate, a subliniat în Oleg Cara.

Recensământul va furniza date statistice importante pentru elaborarea politicilor publice eficiente, proiectelor de dezvoltare în domeniile social, demografic, economic, la nivel național și local, iar R. Moldova se va încadra în runda mondială a recensămintelor populației și locuințelor, desfășurată o dată la zece ani, aplicând Recomandările Organizației Națiunilor Unite, ale Conferinței statisticienilor europeni și ale Uniunii Europene în domeniu, a punctat directorul BNS.

Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, BNS a angajat circa 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar. Recenzorii vor purta chipiuri și tricouri cu însemnele recensământului, vor avea la ei legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului în care vor înregistra răspunsurile oferite de persoanele recenzate la chestionarele de recensământ.

Valoarea totală a proiectului este de 2,075 de milioane de euro, dintre care 2 000 000 de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 000 – contribuția UNFPA.

„Informațiile exacte despre populație și locuințe sunt esențiale pentru elaborarea politicilor în domenii precum sănătatea, educația, protecția socială, reforma administrației publice locale. De asemenea, acestea sunt importante pentru alocarea corectă a fondurilor bugetare. Uniunea Europeană sprijină desfășurarea recensământului oferind asistență tehnică și echipamente care vor contribui la digitalizarea procesului de colectare și procesare a datelor, în conformitate cu standardele europene și internaționale”, a menționat Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Jānis Mažeiks.

Datele oferite la recensământ de către persoanele recenzate vor fi strict confidențiale. Acestea vor fi utilizater doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea rezultatelor recensământului, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în R. Moldova în anul 2014.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md