Câți bani au adunat cele mai bune jucătoare de tenis din România în 2018. Ciudăţenia din clasament + cât a câştigat Simona Halep
În 2018, România este una dintre forţele tenisului feminin profesionist, fiind pe podiumul naţiunilor cu cele mai multe sportive în Top 100, cu șase jucătoare (ultima, pe locul 99). Comparativ, Statele Unite îşi plasează primele șase jucătoare în Top 52, Rusia are șase reprezentante în Top 75 WTA, iar Cehia se luptă la baionetă cu România, plasând șase sportive până la locul 94. Per total, SUA este cea mai bine reprezentată naţiune în Top 100, cu 12 sportive, urmată de Rusia - cu nouă jucătoare, Cehia şi România - cu câte șase jucătoare.
Simona Halep (1), Mihaela Buzărnescu (24), Irina Begu (67), Ana Bogdan (76), Sorana Cîrstea (84) şi Monica Niculescu (99) punctează în Top 100 pentru România, în timp ce Alexandra Dulgheru (147) şi Irina Bara (155) se află în a doua sută mondială.
Financiar, cele mai bune șapte jucătoare de tenis din România au câştigat, împreună, premii totale în bani în valoare de peste 11 milioane de dolari (mai exact, 11.177.467 dolari - sumă impozitabilă).
Tricolorele din Top 100 au adunat în 2018 premii în bani în valoare de 10 milioane şi 926.457 dolari, mai mult de jumătate din câştiguri aparţinându-i Simonei Halep, cea care, de altfel, se află pe locul șase în topul celor mai mari câştiguri din tenis din toate timpurile. Constănţeanca este devansată din punct de vedere al premiilor în bani în carieră, în ordine, de Serena şi Venus Williams, Maria Şarapova, Caroline Wozniacki şi Victoria Azarenka.
Fondul de premiere a crescut constant la nivel de top în WTA, fapt care explică cifrele apetisante, dar şi faptul că cinci dintre româncele aflate în activitate punctează în Top 200 ca valoare totală a premiilor în bani obţinute de-a lungul carierei, din tenis. Prezenţa în turneele de Mare Şlem şi performanţele de aici sunt recompensate cel mai bine, însă trebuie menţionat şi faptul că toate aceste sume reprezintă valoarea înscrisă pe hârtie, pe cecul de premiere. Sumele sunt impozitate, iar mai departe se împart cu echipa.
Certitudinea este că tenisul feminin va intra, în 2019, într-o nouă etapă, având în vedere faptul că, deja, se face o delimitare mai clară a jucătoarelor profesioniste. Astfel, cele mai slabe turnee ITF, de 15.000 de dolari, nu mai aduc sportivelor puncte în clasamentul WTA, ci reprezintă un „tur de tranzit”, cu ierarhie proprie.
Valoarea premiilor în bani câştigate în 2018 de cele mai bune jucătoare de tenis din România
Simona Halep: 7.409.564 dolari (aproape un sfert din valoarea totală a premiilor în bani adunate în carieră)
Mihaela Buzărnescu: 1.114.218 dolari (a câştigat în 2018 de aproape treiori mai mult decât în ceilalţi 14 ani de carieră)
Irina Begu: 823.497 dolari (a depăşit 4,5 milioane de dolari premii totale în bani, în carieră)
Ana Bogdan: 465.060 dolari (are nevoie de încă 3.603 dolari pentru a atinge pragul de un milion dolari premii în bani în carieră)
Sorana Cîrstea: 615.019 dolari (se apropie la mai puţin de 93.000 de dolari de pragul de cinci milioane totalul premiilor în bani)
Monica Niculescu: 499.099 dolari (a urcat pe locul 88 în topul câştigurilor all-time în WTA, potrivit unei statistici actualizate pe 17 decembrie)
Alexandra Dulgheru: 251.010 dolari
Chiar dacă, potrivit ierarhiei de la simplu, Ana Bogdan le devansează şi pe Sorana Cîrstea, şi pe Monica Niculescu, cele două stau mai bine la capitolul venituri. Monica Niculescu şi-a rotunjit veniturile jucând la dublu şi reuşind o semifinală la Australian Open, alături de Irina Begu. Într-o situaţie similară se află şi Sorana Cîrstea, care a jucat două optimi de finală la dublu în turneele de Mare Şlem.
Sursa: prosport.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski