Câți BANI ar fi primit cei 652 de candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primar și cu cât sunt remunerați de către „gruparea criminală Șor” președinții, vicepreședinții, secretarii OT, dar și oamenii responsabili de „mahalale”
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că are dovezi potrivit cărora aproape toți cei 652 de candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primar au primit ilegal bani din partea „grupării criminale Șor”. În primul rând, candidații la funcția de primar au primit câte 20 000 de lei pentru procurarea arcoleleor vestimentare, inclusiv costum, cămașă și cravată, a declarat astăzi directorul SIS, Alexandru Musteața, într-o conferință de presă în care a prezentat un raport detaliat despre finanțarea ilegală a formațiunii cu bani proveniți din Federația Rusă.
„Candidaţi la funcția de primar și de consilieri au primit suma de 20 000 de lei pentru procurarea articolelor vestimentare sau pentru alte necesități, iar acest fapt este probat inclusiv și prin listele cu înscrisuri de ciornă ridicate în cadrul unor percheziții. Partidul „Șansă” are înregistrați 652 de candidați la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9 000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri. Reieşind din faptul că au fost acumulate probe în diferite raioane privind oferirea sumei indicate exponenţilor formaţiunii, rezultă bănuiala rezonabilă că practic toţi cei 652 de candidați au primit suma de câte 20 000 de lei. Astfel, făcând calculul, a fost estimată suma de circa 13 000 000 de lei, bani ilegali”, a spus Musteața.
Totodată, instituția de inteligență a stabilit că practic toți candidații la funcția de primari și consilieri susținuți de Partidul „Șansă” au primit tablete și telefoane, care urmau a fi utilizate în cadrul campaniei electorale.
„Pe cutiile unor tablete și telefoane erau prezente înscrisuri cu numele prenumele și localitatea unde urmau să fie repartizate. Suma de bani achitată de către reprezentanții Partidului „Șansă” pentru procurarea tabletelor și telefoanelor mobile la fel nu a fost raportată la Comisia Electorală Centrală. Un calculul estimativ indică suma de circa 5 000 000 de lei pentru achiziția telefoanelor și tabletelor. Această sumă nu a fost declarată în conformitate cu legislația în vigoare”, a precizat directorul SIS.
Musteața a subliniat că, în cadrul perchezițiilor, au fost ridicate liste cu înscrisuri de ciornă, în care erau reflectate sumele de bani plătite către susținătorii și activiștii partidului.
Un aspect important al finanțării ilicite a Partidului „Șansă”, care a fost documentat și probat, este remunerarea lunară a staff-ului partidului din municipiile și raioanele republicii:
-președinții organizațiilor teritoriale primesc lunar 20 000 - 25 000 de lei;
-vicepreședinții organizațiilor teritoriale (de la 2 la 4, în funcţie de numărul de alegători din raionul sau municipiul respectiv) primesc lunar 15 000 de lei;
-secretarii organizațiilor teritoriale primesc lunar 12 000 de lei;
-președinții de sector, care cuprinde mai multe așa numite „mahalale”, primesc lunar 10 000 de lei;
-persoana responsabilă de o anumită mahala primește lunar 5 000 de lei;
-activiștii primesc lunar 1 000 – 3 000 de lei.
„Reieșind din calculul estimativ, rezultă cheltuieli pentru remunerările lunare minime primite ilegale pe oficii teritoriale sunt de circa 2 294 000 lei”, a calculat Alexandru Musteața.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România