Câteva tipuri de preparate gustoase pe care le poţi pregăti acasă cu uşurinţă, ca să nu cumperi prostii de la magazin
Multe gospodine încearcă să mai câștige timp atunci când gătesc o masă îmbelșugată, înlocuind unele produse care în mod obișnuit se prepară în casă cu altele, cumpărate de-a gata de la magazin.
Scopul este de a mai câștiga timp, deși nu e cine știe ce economie, pentru care renunțăm la gust și la calitate. Asta pentru că nu mai încape îndoială: produsele cumpărate conțin, de multe ori, și alte ingrediente în plus: conservanți, emulgatori, arome, zahăr în exces. Iată câteva dintre preparatele pe care e bine să le (pre)gătești în casă, pentru a nu cumpăra prostii de la magazin.
Foi de plăcintă şi blaturi
Pregătirea desertului este acea etapă a gătitului pe care simțim de cele mai multe ori nevoia să o scurtăm, atât cât se poate. Mai ales dacă avem mulți musafiri, multe alte feluri de pregătit, oricum va veni cineva cu o prăjitură sau cu dulciuri, așa se întâmplă întotdeauna la petreceri, nu? Și uite așa ajungem să cumpărăm blatul, foaia de plăcintă sau cojile de ecler de la supermarket.
Pe lângă faptul că majoritatea acestora conțin conservanți, prea mult zahăr și alte ingrediente pe care nu știi să le recunoști, o foaie de plăcintă sau un blat cumpărat de la magazin nu va avea niciodată gustul special al unuia preparat în casă. În plus, în compoziția ta poți chiar înlocui unele din ingrediente. De exemplu, zahărul poate fi înlocuit cu curmale măcinate și amestecate în aluat.
Cârnaţi, tobă şi lebăr
Până cu ceva ani în urmă, aproape toți românii aveau rude cu gospodărie la țară sau chiar cunoștințe responsabile cu procurarea bunătăților de Crăciun – cârnați proaspeți sau afumați, tobă, lebăr și alte minuni. Situația nu mai este aceeași acum: din comoditate, ne alegem meniul din galantarul hipermarketului, deși știm că alimentele cumpărate nu au același gust ca cele de casă.
Deși pare complicat, nu este nevoie de o știință anume ca să prepari cârnații la tine în casă. Ai nevoie de carne – pulpă de porc și fleică sunt recomandate – condimente după gust și o mașină de tocat. Nu este recomandat să cumperi carnea gata tocată, pentru că are și alte ingrediente – cum ar fi conservanți, de exemplu – și nici nu știi cât de proaspătă este. La fel și în cazul tobei: folosește ingrediente de calitate și cât mai proaspete.
Mixuri de condimente
De câte ori nu ai fost tentată să cumperi de la supermarket un plic de condimente combinate care s-a dovedit mai apoi un eşec? Problema este că aceste mixuri nu ţin cont de ceva extrem de important: gustul fiecăruia. „Mix de condimente pentru pește”? Piper negru, coajă de lămâie, usturoi, sare, semințe de țelină. Dar dacă ție nu-ți plac semințele de țelină?
O râşniţă de mână (sau un robot de bucătărie în care ai fixat lama potrivită) este singurul lucru de care ai nevoie pentru a-ţi prepara cele mai reuşite mixuri de condimente, în propria bucătărie. Şi dacă ai fost suficient de inspirată să cumperi verdeaţă de la piaţă în sezon şi ai congelat-o pentru iarnă, vei putea adăuga lângă boabele de piper şi muştar şi o frunză de leuştean sau de cimbru.
Sosuri
Multe dintre mâncărurile româneşti merg de minune împreună cu un sos sau chiar mai multe. O friptură de curcan la cuptor trebuie să aibă lângă ea un sos de usturoi cu smântână, un peşte la tavă se potriveşte cu o saramură sau un sos picant de roşii, iar micii şi cartofii prăjiţi au nevoie de muştar şi ketchup ca să se completeze.
Toate sosurile de mai sus pot fi preparate cu uşurinţă în casă. Fără conservanţi, fără zahăr în exces ca să le dea gust şi cu doar atâta sare şi piper cât să fie pe gustul tău. De exemplu, un sos delicios de roşii se poate obţine din tomate măcinate, puse la fiert pe foc mic până scade amestecul, şi peste care ai adăugat după gust o picătură de oţet, piper, sare, oregano măcinat sau orice alt condiment preferi.
Așadar, nu ai nevoie de eforturi supraomenești ca să pregătești un meniu excelent, cu gust autentic, mai ales acum că se apropie sărbătorile de iarnă. Renunță la comoditate și lasă-ți timp pentru a pregăti în casă câteva bunătăți care cu siguranță vor fi mult mai apreciate ca cele de la supermarket.
Sursa: libertateapentrufemei.ro
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2