14:48:42 22.11.2024
Stiri

Câteva moduri prin care îți distrugi EMOȚIONAL copilul, fără să-ți dai seama

Știri 23.04.2018 20:04 Vizualizări3240 Autor: Ziarul National
Câteva moduri prin care îți distrugi EMOȚIONAL copilul, fără să-ți dai seama Sursa: copilul.ro


Psihicul copiilor este format în mare parte de părinți. Cum cei mai mulți își doresc că micuții lor să fie cei mai buni și cei mai puternici, mulți dintre părinți fac greșeli uriașe și își distrug emoțional copii. Poate că și tu faci aceste greșeli!

Știm, nu le faci intenționat. Tocmai din acest motiv am făcut o listă cu patru dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac majoritatea părinților când vine vorba de disciplinarea copilului!

Nu îl lași să își exprime emoțiile negative

De câte ori nu ai auzit fraza „Ești un plângăcios”, „Băieții nu trebuie să plângă, ei trebuie să fie bărbați”? Cu siguranță de foarte multe ori.

Părinții ar trebui să îi ajute pe copii să înțeleagă că orice tip de emoție, în special cele negative, sunt absolut normale și nu trebuie să se rușineze să recunoască asta. Tristețe, furie sau teama de ceva sunt sentimente firești, pe care le trăiesc și adulții.

Copiii cresc sănătos la nivel mental dacă suntem alături de ei și le împărtășim și înțelegem emoțiile. Orice părinte ar trebui să evite cu orice preț sintagmele de genul : „oprește-te din plâns”, „n-ai de ce să fii supărat”, „te enervezi degeaba”, „termină cu prostiile astea”. Aceste fraze îl pot distruge psihic pe copil deoarece el își reprimă sentimentele autentice, devenind astfel retras și, în unele cazuri, agresiv.

Îi spui prea des „Nu”

Foarte mulți părinți folosesc cuvântul „nu” atunci când copiii lor nu îi ascultă sau fac ceva greșit. Acest „nu” are un impact negativ uriaș asupra psihicului unui copil. Ei au nevoie de explicații a tot ceea ce se întâmplă. Așadar, evită acest „nu” și explică întotdeauna consecințele, urmările care ar putea apărea în cazul în care el nu ascultă.

Observațiile prin fraze negative sunt asociate de copii ca niște critici aspre și chiar cu lipsă de iubire. Atunci când vrei să îi reproșezi ceva copilului tău fă-o într-o manieră cât mai blândă, care să aducă o notă pozitivă.

Nu îi spune „Mă supăr pe tine dacă nu dormi”, ci „Trebuie să dormim, deoarece ieri te-ai trezit obosit să mergem la școală”.

Uneori mergi pe principiul „Bătaia e ruptă din Rai”

Violența de orice formă are un efect devastator asupra psihicului unui copil. Aceasta nu trebuie să existe în relație părinte-copil. Nici măcar o palmă la fund nu este un obicei bun. Violența te face să devii un părinte rău, care ar putea răspunde în fața legii pentru un astfel de comportament.

Experții în parenting sunt de părere că orice formă de pedeapsă corporală a copilului - deci chiar și o pălmuță - crește riscul ca acel copil să aibă ulterior probleme emoționale și de comportament.

Ai așteptări prea mari de la copilul tău

La polul opus jignirilor, așteptările prea mari de la copii pot duce la probleme emoționale. Părinții care își doresc copii care să exceleze și să fie perfecți, își pot distruge emoțional copiii. Cuvinte precum „vreau să fii cel mai bun” sau „vreau să ai 10 pe linie la școală” au un impact negativ asupra psihicului unui copil.

Convingerile pe care le inducem sunt de devalorizare, incapacitate atunci când nu reușesc să atingă standardele impuse, iar încrederea în sine se reduce drastic.

Sursa: copilul.ro

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md