Câteva lucruri esenţiale despre acest tip de CANCER
Mulți dintre români ignoră primul semn, adică urinatul frecvent pe timpul nopții și nu se duc la medic în urma insistențelor partenerei de viață.
Este o afecţiune care nu poate să fie prevenită, însă dacă este depistată în stadii incipiente se poate vindeca, susţine Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, președinte al Asociației Române de Urologie.
„Orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani trebuie să fie evaluat anual, pentru a i se confirma sănătatea prostatei. Evaluarea constă în determinarea nivelului seric al antigenului specific prostatic (PSA), ecografia aparatului urinar și tușeul rectal. În stadii precoce, cancerul prostatic este asimptomatic. Apariția unor semne clinice de tipul urinării frecvente, dificile, senzația de evacuare vezicală incompletă etc. impun evaluarea urologică chiar înainte de vârsta de 50 de ani. Depistarea precoce a cancerului prostatic oferă șansa controlului bolii pe termen lung sau chiar a vindecării”, Ioanel Sinescu.
1. Cancerul de prostată este o afecțiune malignă a glandei prostatice, un organ de mărimea unei castane, situată sub vezica urinară a bărbatului.
2. Atenţie la simptome!
Cele mai des întâlnite simptome ale cancerului de prostată sunt: urinarea frecventă, dificultăți la începutul urinării, trezitul în timpul nopții pentru a urina de mai multe ori, senzația că trebuie să urinezi imediat.
3. Fă-ţi în fiecare an un test de rutină!
Un test de sânge (PSA – Antigenul specific prostatic) poate detecta cancerul de prostată în stadiu precoce, deci vindecabil.
4. Tratamentele disponibile
Cele mai folosite modalități de tratament în cancerul de prostată erau până acum radioterapia, tratamentul cu hormoni (hormonoterapia) și chimioterapia, fiecare dintre ele asociate cu efecte adverse ce au impact negativ asupra calității vieții pacienților.
5. Abiraterona, un nou tratament care este neinvaziv
O nouă speranţă pentru pacienţii români cu cancer de prostată în fază terminală: ei beneficiază acum de un nou tratament. Abiraterona este inclusă în programul național. Pacienții români pot avea acces la acest tratament în mod gratuit, pe baza recomandării de la doctorul oncolog. Noul tratament (abiraterona) este neinvaziv, prelungește și îmbunătățește viața bolnavului.
„Aprobarea de către EMA, în 2011, a primului agent non-chimioterapeutic pentru această categorie de pacienţi (abiraterona) a însemnat schimbarea paradigmei de tratament în cancerul de prostată metastatic rezistent la tratamentele hormonale. Tratamentul cu abiraterona este disponibil acum şi pacienţilor români, rezolvând astfel una dintre situaţiile critice din oncologie, în care nu aveam alte soluţii terapeutice etiologice la îndemână”, explică Dr. Florin Băcanu, vicepreşedinte Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România.
6. Principalii factori de risc
Vârsta (peste 50 de ani, riscurile cresc exponențial în fiecare an), etnia (bărbații albi și asiatici au un risc mai mic de a dezvolta boala), ereditatea, nivelul crescut de testosteron). Alți factori sunt: dieta dezechilibrată (conform unor studii, consumul excesiv de carne roșie crește ușor riscul de cancer de prostată), stilul de viață (fumatul, alcoolul).
7. Cancerul de prostată apare rar sub vârsta de 40 de ani şi este cu precădere o boală a bărbatului după 65 de ani.
8. Atenţie la greutatea corporală!
Bărbații cu indice de masă corporală mai mare de 32,5% au un risc de apariție a cancerului de prostată cu o treime mai mare decât ceilalți. Menţine-te la o greutate normală!
9. Cu cât mai repede la medic, cu atât mai bine!
Potrivit Dr. Marius Geantă, co-fondator şi preşedinte Centrul pentru Inovaţie în Medicină, 23 de luni trec din momentul în care apar primele semne de afectare a aparatului urinar şi momentul în care bărbatul se decide să rupă tăcerea şi să se adreseze medicului pentru investigaţii suplimentare. „De cele mai multe ori, nu o face singur, ci la îndemnul partenerei. Cei aproape doi ani de suferinţă în linişte pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cu cât diagnosticul de cancer de prostată se pune mai repede, cu atât şansa de supravieţuire pe termen lung creşte considerabil”, explică specialistul.
10. Este a cincea cauză de deces prin cancer în România
Incidența apariției acestui tip de cancer în rândul populației masculine este de 10,5%, conform unui studiu din 2012. Statisticile arată că 4.532 de cazuri noi de cancer de prostată sunt estimate anual şi 2.018 bărbați mor anual din cauza cancerului de prostată.
Sursa: eva.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md