Câte minute de mișcare ne trebuie pentru a avea o inimă sănătoasă?
Mișcarea este esențială pentru o viață sănătoasă. Tot mai multe studii arată că 30-40 de minute pe zi sunt suficiente pentru a ne menține inima în formă. Medicii recomandă exercițiile fizice și persoanelor diagnosticate cu boli de inimă.
„Ghidurile sunt detaliate în direcţia asta şi ele zic aşa: să faci un efort, cel puţin moderat, 30 de minute pe zi. Acum, eu zic 40 de minute ar fi bine. Mai mult de moderat, iarăşi ar fi bine. Dar hai să zicem, pentru omul care vrea să-şi întreţină o inimă sănătoasă, cum vorbim în permanenţă, probabil că 30 de minute, undeva între 30-40 de minute pe zi de un efort moderat… ce înseamnă efort moderat? Atunci când transpiri un pic, când uzi tricoul. Cam asta înseamnă efort moderat pentru un om obişnuit. Pentru fiecare, efort moderat înseamnă altceva. Una este la un om care e antrenat, una e la un om care nu e antrenat şi care mai are şi o boală cardiovasculară. E important să simtă că oboseşte un pic, să simtă că udă tricoul”, susține prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, șeful Clinicii Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară-Spitalul Universitar de Urgență București.
Pentru persoanele diagnosticate deja cu o boală de inimă, mișcarea este benefică întrucât acestea au nevoie de recuperare.
„Recuperarea este esenţială. Iar partea de recuperare, din păcate, e puţin folosită în România. Se ştie că la pacientul după un infarct, la pacientul cu insuficienţă cardiacă, în urmă cu 20 de ani ziceam: stai numai în pat. Nici pe departe aşa. La pacientul care a suferit o operaţie, fie că a fost cardiologie intervenţională, fie că a fost operaţie pe cord deschis, recuperarea este absolut esenţială”, a mai spus prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiolog, șeful Clinicii Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară-Spitalul Universitar de Urgență București, citat de medikatv.ro.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Mașini în valoare de sute de milioane de dolari, cumpărate de cetățeni ai R. Moldova din străinătate, în anul trecut