Câte MILIOANE de lei a pierdut R. Moldova la CEDO pentru condițiile inumane din penitenciare
Republica Moldova a pierdut la CEDO, în perioada anilor 2005 - 2013,17 cauze privind detenţia în condiţii inumane sau degradante în Penitenciarul nr. 13 din mun. Chişinău. Părțile vătămate care s-au plând la CEDO au încasat prejudicii în valoare de 153 350 de euro sau aproape trei milioane de lei, arată datele statistice ale Curţii Europene pentru apărarea drepturilor omului.
Astfel, suprapopularea instituțiilor penitenciare, iluminarea insuficientă a spaţiilor de detenţie, crearea unor condiţii minime în încăperile de duş din inspectoratele de poliţie și asigurarea persoanelor deţinute în penitenciare şi în organele de poliţie cu saltele, perne, lenjerie curată și haine de sezon rămân a fi cele mai stringente probleme cu care se confruntă penitenciarele din R. Moldova, mai ales Penitenciarul nr. 13 din mun. Chişinău. Acesta reprezintă un izolator din raza de activitate a organelor de drept şi a instanţelor judecătoreşti din raioanele centrale ale republicii, a Curţilor de Apel Chişinău şi Bender, precum şi a Curţii Supreme de Justiţie, scrie în raportul elaborat pentru anul 2013 de către Centrul pentru Drepturile Omului.
În studiu este menționată și situația atestată în celulele amplasate în subsolul penitenciarelor nr. 13 Chişinău, nr. 15 din Cricova, în care în timpul zilei este deconectată energia electrică, iar deţinuţii sunt nevoiţi să-şi petreacă ziua în semiîntuneric. Totodată, în Penitenciarul nr. 13 într-o celulă de 33 m.p. la momentul vizitei din iunie 2013 erau plasaţi 16 deţinuţi, unei persoane revenindu-i aproximativ doi metri pătrați.
În majoritatea penitenciarelor, deţinuţii sunt plasaţi în spaţii mari, câte 20-50 de persoane. De regulă, aici se fumează mult, iar încăperile nu sunt asigurate cu sisteme de ventilare. În aceste condiţii precare de detenţie, plasarea în aceeaşi încăpere a unui număr mare de condamnaţi care se află în relaţii de „ierarhie”, sporeşte riscul de intimidări şi violenţe.
S-a constatat, de asemenea, că în unele penitenciare condamnaţii pot merge să facă baie doar o singură dată pe săptămână, inclusiv pe timp de vară.
În prezent, în R. Moldova funcţionează 17 penitenciare, dintre care două (nr. 8 şi nr. 12) îşi au sediul la Tighina.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”